Доживотен затвор за 34-годишния Мюрсел А., убил 22-годишната си приятелка Ангелка С., поискаха от Апелативна прокуратура-Варна. Той упоил жената с алкохол и дрога.

Убийството е станало на 25 януари 2017 г. в местността Келявица край дуловското село Руйно. То е разкрито едва на 6 март 2017 г. - тогава двама служители по поддръжката на железния път открили на около 30 метра от жп спирката на село Руйно тялото, захвърлено в дере. Самоличността й е разкрита на следващия ден. Жертвата била обявена за издирване от майка си още на 27 януари

Съдът остави в ареста 34-годишен мъж, убил приятелката си

Съдът остави в ареста 34-годишен мъж, убил приятелката си

Преди това пребил детето й

Ангелка работела в ресторант в Германия, където се запознала с подсъдимия Мюрсел, а по-късно - в публичен дом. Двамата живеели заедно с 5-годишното дете на Ангелка от друг мъж. След побой над детето, което наложило животоспасяваща операция, прокуратурата в Хамбург образувала дело за опит за убийство срещу Мюрсел и Ангелка.

В началото на януари 2017 г. двамата се прибрали в България. На 10 януари тръгнали към Германия, за да се явят на делото срещу тях на 16 януари. Съдът отнел детето от майка му и го настанил в дом. Двамата се върнали на 23 януари в България.

Мюрсел искал да закупи агне за адак. Мюсюлманският обичай адак е жертвоприношение, с което се иска омилостивяване. Мюрсел замислил да се освободи от приятелката си, дори потърсил съвет от брат си как да стори това.

Пред полицаите разиграл театър, че Ангелка е изчезнала с неговите 18 000 евро, каквито няма данни да е притежавал, и поискал да бъде издирена. В същото време младата жена била настанена в къщата на вуйчо му.

На 25 януари около 20 часа Мюрсел отишъл в село Ножарево и заявил пред роднините си, че се връща в Германия с Ангелка. Жената се качила в колата му, а братът на подсъдимия ги последвал със своя автомобил по искане на Мюрсел.

Без да знае за престъпните му намерения, брат му взел със себе си и сина си, което наложило разместване по колите. Мюрсел и Ангелка се качили в колата на брат му, а племенникът оставили в автомобила на подсъдимия.

По пътя подсъдимият ударил младата жена, свидетелят чувал реплики помежду им, държал я за врата.

Когато стигнали до жп прелеза на село Руйно, Мюрсел наредил на брат си да изкара момичето от колата. Той отказал. Тогава подсъдимият я взел на ръце и побягнал към релсите. След това се върнал сам и потеглили.

Преди да отпътува за Германия на 26 януари след полунощ, Мюрсел заявил на брат си, че не трябва да говори по трите мобилните телефона, тъй като се подслушват.

В кръвта на жертвата има 1,5 промила алкохол и амфетамини, което обяснява липсата на съпротива. Причината за смъртта на 22-годишната жена е мозъчна травма, изразяваща се в кръвоизлив и мозъчен оток. Това довело до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

Мотивът за добре планираното убийство е наказателното дело за опит за убийството на детето на Ангелка в Германия, както и фактът, че тя е знаела много за заниманията на Мюрсел в чужбина. Подсъдимият е задържан под стража още на 16 март 2017 г.

По делото са разпитани 31 свидетели, както и 19 експерти, изготвили тройна и петорна съдебномедицинска експертиза, фоноскопна, съдебно-химическа, съдебнопсихиатрична, съдебно-биологична и 2 ДНК-експертизи, които доказват както вината на Мюрсел, така и че намереният от жп-служителите труп на младата жена е на Ангелка С.

Доживотната присъда на Силистренския окръжен съд подлежи на обжалване в Апелативния съд във Варна.