Депутатите влязоха в спор за Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна е необходима промяна в задължените лица по отношение заплащането на енергийната вноска.

Предлага се енергийните вноски при внос и пренос на природен газ за транзит с произход от Русия да се дължат от ползвателите на газопреносната мрежа. Целта на предложението е да не се застраши ликвидността и финансовото състояние на операторите на преносната мрежа.

В момента по отношение на транзитния пренос на природен газ с произход от Русия, енергийните вноски са дължими от операторите на газопреносната мрежа. Предвид обстоятелството, че операторите на газопреносната мрежа предоставят само услугата по транзитен пренос на природен газ, предвид целта на закона, тежестта на енергийните вноски трябва да се понесе от ползвателите на услугата по транзитен пренос.

Като сеете ветрове, ще жънете бури, предупреди Павела Митева от ИТН. Нямало как да няма реакция на тази "харвардска мисъл на Асен Василев", както се изрази тя. В момента България купува газ през посредници, а идеята на финансовия министър, заложена в законопроекта, ще оскъпи собствения ни газ. ИТН се заканиха всеки месец да го питат: "Асене, къде са парите?".

Законопроектът е необходим, за да не се фалира "Булгартрансгаз" и да се прикрие правната немощ на управляващите, е мнението на социалиста Драгомир Стойнев. Заради създадения проблем 250 милиона лева дължи "Булгартрансгаз" на бюджета. Решавате проблемите на юруш, критикува червеният депутат, според когото от промяната няма да страдат управляващите, а хората. Тази мярка не отговаря на европейските правила, Унгария заплашва да съди страната ни заради това. Най-добре е да не правите нищо, съветва Стойнев. Наричате се евроатлантическа коалиция, бъдете европейска коалиция, настоя червеният депутат.

Жечо Станков от ГЕРБ припомни, че "Булгартрансгаз" е гарантирал енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките. В тази сглобка спите от 6 месеца, обърна се към него червеният депутат Христо Проданов.

Тази такса е изцяло неприемлива, отново обясни Драгомир Стойнев. От "Възраждане" се възмутиха, че управляващите очаквали опозицията да им оправя бакиите.

Според Георги Свиленски вносител на предложението е Бойко Борисов и сега той дължал 250 милиона лева. Да дойде и да каже защо внесе предложението за 20 лева такса и задължи Булгартрансгаз с 250 милиона лева, попита социалистът.

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета
Обновена

Денков: Таксата транзит няма да фалира "Булгартрансгаз", а и ще влиза в бюджета

Според премиера от мярката би спечелила цяла Европа

Лидера си защити от трибуната в Партийния дом Жечо Станков - Борисов превърнал България в газов хъб. Той призова за подкрепа от БСП, за да се поправи решението Булгартрансгаз да дължи по 6 милиона лева на ден. Левите обаче ще гласуват "въздържал се". Хайде да кажем кой направи грешката, настоя Свиленски и посочи виновните - Борисов, ГЕРБ и ПП.

Рамадан Аталай от ДПС призова Асен Василев да не се занимава с енергетика. Днес трябва да се направи така, че да не фалира "Булгартрансгаз", иначе предложенията били недоразумения. Да не посяга към енергетикатата там, където не му е работата, препоръча Рамадан Аталай на Асен Василев.

Политиканстването с енергетиката не помага нито на нас като народни представители, нито на ЕС, предупреди Аталай.

Георги Свиленски посочи, че няма как да гласува недоразумения, а Аталай го посъветва да преброи колко пъти е гласувал недоразумения в НС.

142 гласуваха "за", 61 бяха "въздържал се" на първо четене, Радослав Рибарски поиска законопроектът да се гледа на второ четене още днес.

Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 млрд. лева от Булгартрансгаз

Балансът в проектобюджета за 2024-а се крепи на 2 млрд. лева от Булгартрансгаз

Правителството иска да вдигне бюджетните разходи за 2024-а с 10.8 млрд. лева. А приходи?