ПОСЛЕДНО: Два празни контейнера откри митническата проверка на борда на кораба "Елена". Припомняме, че корабът по документи превозва 10 контейнера с цигари. Сега трябва да бъде установено, къде е товарът от празните контейнери. Митничарите установиха също така, че на борда не се намира контрабандна стока.
Междувременно стана ясно, че Варненският окръжен съд е взел по отношение на убиеца на двамата моряци Петър Георгиев Попов мярка - процесуална принуда – настаняване в психиатрично здравно заведение за срок от 30 дни.



Елена Инспектори от митническия пункт на пристанище Варна започват проверка на десетте контейнера на борда на товарния кораб “Елена”, съобщи БНР.
Резултатите от проверката ще бъдат оповестени до края на деня. Засега е известно, че декларираните в митническите документи цигари на борда на “Елена” са легални.

Междувременно директорът на Дирекция Национална служба “Полиция” ген. Васил Василев заяви, че полицията се интересува най-вече от мотивите и причините, довели до извършването на престъплението на кораба “Елена”. Той съобщи, че от Морска администрация изискват проверка за радиация на кораба.
Ген.Василев добави, че в 10 часа тази сутрин корабът е преместен и започва неговото разтоварване.
Докато корабът не се отвори, не мога да кажа какво има в контейнерите. Но е невероятно 14 души да искат да потопят един кораб и да останат в неизвестност. Ние се надяваме с помощта на следствието да достигнем до истината, каза още ген. Василев.

Невероятно е 14 души да искат да потопят един кораб и да останат в неизвестност
-- ген.Василев
Има съмнение, че част от товара на кораба “Елена” е бил изхвърлен в открито море, съобщиха вчера от следствието във Варна.

Междувременно Петър Попов, който уби двама от моряците и рани капитана, бе настанен в психиатрия за изследвания по решение на варненският окръжен съд.
Той ще остане там един месец под полицейска охрана, за да се извършат допълнителни изследвания.

Прокуратурата във Варна поиска тази мярка, тъй като според първоначалното становище на психиатрията морякът вероятно страда от остра психоза с елемент на шизофрения.
Попов Съдът му назначи петорна психиатрична експертиза. Според експертите Попов се е чувствал застрашен на кораба и в пристъп на болестта е нападнал колегите си. Припомняме, че медицинският картон на моряка е валиден до ноември 2004 и показва, че той е минал успешно медицински прегледи. Срещу него е повдигнато обвинение за предумишлено убийство на двамата механици.

Попов от своя страна е заявил, че се смята за невинен, а на кораба са се случили много неприятни неща. Той говорел с големи паузи и се намирал в очевидно стресово състояние, допълва БНР.

След разпита във Варненската окръжна следствена служба, рулевият на “Елена” Манчо Дончев е заявил, че първоначално плавателният съд е пътувал за Пот, Грузия, но по пътя курсът е бил променен за Одеса.

На кораба се случиха много неприятни неща
-- Петър Попов
На 30 ноември е аварирал корабния дизелов генератор, а по-късно и главният двигател.

На 2 декември мотористът Петър Попов е нападнал двамата механици без очевидна причина, а по-късно нападнал и капитана. Останалите членове на екипажа не са реагирали от страх.