За два взрива на хранителни инфекции през изминалата седмица съобщава здравното ведомство, цитирано от zdrave.net.

Първият от тях е възникнал сред група участници в пленер на територията на туристически комплекс „Устойчиво село" в Севлиево. На пленера присъствали ученици от варненско училище, придружени от шестима възрастни.

За два дни - от 12-ти до 14-ти юни, заболяват дванайсет души, които се оплакват от коремни болки, повръщане и разстройство. Седем от тях са деца на възраст 11 и 12 години.

Състоянието им е стабилизирано от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в Севлиево, уточняват от МЗ.

Взети са проби за микробиологично изследване от съдове за хранене, вода и др. Връчено е предписание на кухненския персонал на ТК „Устойчиво село" за изследването му за заразоносителство.

Издадена е заповед за спиране на комплекса. Издирени са всички лица, участници в пленера. Взети са материали за микробиологични изследвания на 24 лица от групата. Към настоящия момент резултатите от микробиологичните изследвания не са готови, информира здравното ведомство.

Вторият хранителен взрив е регистриран в „Дом за стари хора" в Харманли.

На 18-ти и 19-ти юни със субективни оплаквания от повръщане и разстройство заболяват шестима домуващи. Храненето се осъществява от кухня - майка, разположена на територията на ученически стол в гр. Харманли.

Взети са материали за изследване от хранителни продукти и суровини, анални секрети от обслужващия персонал и домуващите и носогърлени секрети от кухненския персонал. Връчено е предписание за провеждане на основна дезинфекция в кухнята - майка.

Резултатите от носогърлените секрети на кухненския персонал са положителни за Стафилококус ауреус, а шест от аналните проби на домуващите са положителни за Ешерихия коли. От взетите хранителни проби също са изолирани коли форми.

Към настоящия момент няма регистрирани нови случаи на заболяване сред домуващите.