Оставки са подали двама от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщава ВСС.

Това са Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

Двамата са координатори на проекта за реформа на съдебната карта, който беше подложен на сериозна критика от юристи, неправителствени организации, местни общности, от служебния правосъден министър и от представители на политически партии. 

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Над 500 съдии са изпратили подписка против промените

Подавайки оставка, двамата членове на ВСС излизат с общо обръщение, с които благодарят на първо място на тези, които са им гласували доверие като изборни членове на Съдийската колегия. "Благодарим за това, че през изминалите четири години бяхте наш коректив и съветник. Помогнахте ни да не губим връзка с реалността въпреки постоянните отклонения в дневния ред на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет от важните за съдебната система и в частност за съдилищата теми."

Димитрова и Шекерджиев заявяват, че подават оставки с чувство на удовлетвореност, въпреки, че на много проблеми така и не са успели да дадат рационално решение, въпреки че са "внесли достатъчно шум вътре и извън системата". "Силно ни се иска, след утихване на предизборните страсти, дебатът за промени да не спира", заявяват още Димитрова и Шекерджиев.

Надяваме се, че всички разумни предложения за справяне с проблемите на съдилищата и в правосъдието ще намерят място при решаването на политическата задача за съдебната реформа. Като членове на ВСС не отстъпваме от становището си, че е време за категорични мерки, свързани с върховенството на правото и с ефективността и ефикасността на съдилищата в България, без да се забравя, че системата се състои от хора, а самата тя работи за хората".

Димитрова и Шекерджиев са избрани пряко от съдиите в страната.