Прословутата съдебна реформа не бива да се свежда само до разговори за поредни промени в глава "Съдебната власт" на Конституцията. Тя включва осъвременяване на съдебната карта, но така, че да подобри правосъдието и условията за защита на правата на гражданите. Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов по време на дискусия на тема "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта", съобщава bTV.

По негови думи изработването на нова съдебна карта засяга не само магистратите, но и гражданите и местните власти. Това е било потвърдено от поредицата от срещи, проведени от него с почти всички професионални организации в правната сфера.

Стоилов определи темата като важна и чувствителна.

Според министъра е необходима задълбочена професионална и обществена дискусия, която е трябвало да започне още при определяне на критериите за изработване на нова съдебна карта.

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Корупцията у нас - с дълбоки корени, застрашава устоите на демокрацията

"Правосъдието е важно, за да се остави само на магистратите, а още по-малко да се остави само на управляващите съдебната власт. Определянето на структурата на съдилищата и териториалния обхват на районните съдилища рефлектира върху упражняването на други юридически професии - адвокати, нотариуси, съдебни изпълнителни, и най-масово върху гражданите", заяви той.

По негови думи начинът, по който са възлагани и изпълнявани решенията по проектите от ОП "Добро управление", не е най-добрият пример за добро управление.

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да се запазят районните съдилища, поискаха магистрати на обсъждане за съдебната реформа

Да останат съдилищата и в граничните райони, искат от там

Стоилов подчерта, че решението за стартиране на проект за създаване на единна информационна система на съдилищата и на съдебна карта е взето още от предишния състав на Висшия съдебен съвет в изпълнение на проект по Оперативна програма "Добро управление".

"На каквото и да е търговско дружество трябва да се разчита да проектира една държавна дейност. Такова "аутсорсване" на правомощия на държавното управление е една от причините за спадане на капацитета и отговорността на държавата през последните години", отбеляза министърът. Той изтъкна, че не пренебрегва свършената до момента работа, но счита, че тя е само предпоставка за приемане на решения от ВСС, Министерството на правосъдието, правителството и парламента.

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Отрицателни са всички становища за реформата на съдилищата по идея на ВСС

Над 500 съдии са изпратили подписка против промените