Отрицателни са всички становища за проекта за реформа на съдилищата, предложена от Висшия съдебен съвет. Това съобщиха от ведомството по време на организираната от институцията дискусия на тема "Достъпно и ефективно правосъдие чрез изработване на нова съдебна карта", пише "24 часа".

Над 500 съдии са изпратили подписка до Висшия съдебен съвет против предложената реформа на съдилищата.

В министерството са изпратени и продължават да пристигат становища от общински съвети и кметове на десетки населени места и от Висшия адвокатски съвет, както и от Нотариалната камара, каза зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова.

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Стефан Янев: Изкореняването на корупцията минава през съдебна реформа

Корупцията у нас - с дълбоки корени, застрашава устоите на демокрацията

"Колкото по-нискостоящ е един съд, толкова по-голяма е социалната му роля", каза в откриващото си слово правосъдният министър в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов. По думите му моделът за реформа създава повече въпроси, отколкото решава.

Директорът на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева заяви, че разговорите за реформата на съдебната карта трябва да се водят и с местните общности. Дискусията е част от тенденцията за обезлюдяването и развитието на районите, които са водели подобни обсъждания за запазване на своите болници и училища. Допълни, че някои райони постепенно остават без свои основни публични услуги.

Според адвокат Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет дебатът по темата е закъснял и е трябвало да се проведе, когато са се изработвали моделите за реформа. По думите й трябва да се намали броят на районните съдилища. Оптимизацията да стане без да се променя подсъдността, да има разширение. Тя поясни, че при оптимизирането на броя на прокуратурите в страната обвинителите изпитвали проблеми при придвижването си и администриране на делата.

Янаки Стоилов против свеждането на съдебната реформа до разговори за промени в Конституцията

Янаки Стоилов против свеждането на съдебната реформа до разговори за промени в Конституцията

Правосъдният министър иска осъвременяване на съдебната карта за по-добра защита на гражданските права

"Възпирането на гражданите води до саморазправа и произвол", категорична е адвокат Ина Лулчева. Тя обясни, че наказателното производство има възпитателна и възпираща роля, а преместването на голям брой дела в окръжния град ще се отрази на доверието на местните общности в правосъдието.

По думите на адвокат Лулчева публичността на съдебните заседания ще се ограничи, ако те се провеждат при видеоконферентни връзки.

БСП и Янаки Стоилов против ВСС и решението за закриване на районни съдилища

БСП и Янаки Стоилов против ВСС и решението за закриване на районни съдилища

Предложението било нескопосано и ненавременно

Преместването на голям брой видове дела от районен в окръжен съд също срещна неодобрение. Заявена беше и позиция, че е възможно да се направи хибриден модел за реформа, между някои от предложените досега.

Моделът за реформа на съдебната карта предвижда намаляване на броя на районните съдилища и превръщането на закритите в териториални отделения.

С промените ще се намалят видовете дела, които ще се разглеждат в районния съд. Окръжният съд ще стане първоинстанционен, а апелативният - второинстанционен. Част от съдиите ще бъдат преместени в по-горен съд. Делата в териториалните отделения ще има възможност да се провеждат чрез видеоконферентна връзка или съдия ще идва на място.

Предстоят обществения обсъждания по реформата и от ВСС да се подготвят предложения за законодателни промени, като след това парламентът трябва да реши дали да ги подкрепи.

Адвокати от страната протестираха пред Съдебната палата срещу закриването на съдилища

Адвокати от страната протестираха пред Съдебната палата срещу закриването на съдилища

Подкрепиха ги и съдии…