Във Варна бяха арестувани за 24 часа хора, мамили с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия, съобщиха от МВР-Варна. На територията на цялата страна са установени данни за извършени измами.

Арестът на 26-годишна жена и 50-годишен мъж е станал на 09 февруари 2021 г. на обществен паркинг край Червения площад. Двамата са претоварвали от личен в таксиметров автомобил чували с пратки, съдържащи дрехи втора употреба.

В чувалите имало 56 бр. пратки в опаковки на популярна куриерска фирма с изписани на тях номера на товарителници. В личния автомобил са открити множество документи, свързани с дейността на лицата.

ГДБОП са засекли масови опити за измами в сайтовете на стоки втора употреба

ГДБОП са засекли масови опити за измами в сайтовете на стоки втора употреба

Има и ръст на кражби на профили в социалните мрежи

Измамите ставали чрез социалната мрежа "Фейсбук". Поръчките за маркови дрехи били без опция "преглед и тест" при получаването им. След отварянето на пратките се установявало, че в тях се съдържат дрехи втора употреба. Плащането се извършвало чрез наложен платеж, при стойности на пратките от 80 до 400 лв.

Установено е, че малоимотни или неграмотни лица, на чието име са регистрирани търговски дружества, са изпращали пратките и са получавали сумите от наложените платежи за вече доставените пратки. Парите са предавани на задържаната на 09 февруари 2021 г. 26-годишна жена.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че 26-годишна жена е обвинена за измами с фалшиви дрехи чрез онлайн търговия. На М.А. е наложена мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 5000 лв. Тя не е осъждана и няма данни за предишни криминални регистрации.

След ареста си жената е трябвало да получи сумите от наложени платежи за над 80 пратки.