Двама служители на Националната служба за охрана са пострадали при тренировъчни стрелби в село Столник. Това съобщи Клуб Z, позовавайки се на свои източници.

Официално съобщение за инцидента липсваше до днес следобед, макар той да се е случил още в понеделник, 10 юни. Едва след медийни запитвания от НСО обобщиха, че инцидентът е станал по време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон "Столник"-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети.

В рамките на учението осколки от обвивката на куршуми след рикошет раняват леко двама служители на НСО. Единият служител е бил ранен във врата, а другият - в коляното и вече е претърпял операция. Състоянието му е добро.

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра, посочват от НСО.

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на НСО е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени.

Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София.

По информация на Клуб Z става въпрос за регулярни стрелби, на които охранителният състав ходи два пъти годишно. Там се упражняват с дългоцевно оръжие (автомати, карабини и пр.).

Според експерти, когато се прави такава близка стрелба, трябва мишената да е мека.

И двамата пострадали са относително млади хора, но имат стаж в службата. Във Военно-окръжна прокуратура вече има образувана проверка.

Две са версиите за катастрофата с кола на НСО край Аксаково

Две са версиите за катастрофата с кола на НСО край Аксаково

Според Европейския център за транспортни политики до инцидента се е стигнало заради превишена скорост или наламелна видимост