Инспекторатът на ВСС откри две досъдебни производства, продължили над 12 години.

В хода на проверки на 128 заявления от граждани за нарушаване на правото им на разглеждане и решаване на делата в разумен срок инспекторатът на ВСС е открил две производства, които са останали неприключени от образуването им преди повече от 12 години.

Проверката установява, че едно производство за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди при възникнал спор на строеж в София продължава вече 12 години, 8 месеца и 21 дни.

От образуването на производството през 2004 година до окончателното му приключване през 2017 г. делото е останало на фазата на досъдебното производство. То е било спирано 4 пъти за общо 7 години, 8 месеца и 19 дни.

Делото е било спирано веднъж заради отсъствието на обвиняемия и три пъти поради отсъствието на пострадалия. Първото спиране на делото било за период от 4 години, като в този период по делото не били предприети действия за издирване на обвиняемия.

Наказателното производство е прекратено от прокурор, защото деянието не съставлявало престъпление - в хода на разследването били събрани безспорни доказателства, че пострадалият сам си е причинил травматичните увреждания - при сбиването той загубил равновесие и сам е паднал върху арматурни железа.

Постановлението за прекратяване на производството е било издадено през месец януари 2016 г. То е било връчено на защитника на обвиняемия едва през февруари 2017 г. и то след разпореждане на наблюдаващия прокурор. Това е забавило приключването на делото с повече от една година.

Инспекторите към ВСС открили и друго подобно производство, което продължило 12 години, 2 месеца и 15 дни. Производството било за участие в организирана престъпна група и кражба на чужд автомобил с цел имотна облага от връщането му.

В продължение на 8 години производството е било спряно поради неразкриване на извършителя на престъплението. Месец след спирането му разследващият полицай възложил на полицейските органи да извършват действия за установяването самоличността на извършителя на престъпното деяние и на свидетели очевидци. Няма данни обаче през тези осем години по делото да са били предприети други действия за разкриване на извършителя освен издаденото от разследващия полицай постановление.

Инспекторатът на ВСС констатира и че през времето, в което досъдебното производство не е било спряно, също били допуснати действия и бездействия на разследващите и прокурора, които довели до допълнително забавяне. През големи периоди от време - единият от две години и половина, а другият от 4 месеца, компетентните органи не извършили никакви действия по разследването.

С действията и бездействията си разследващите органи и прокуратурата са причинили забавяне на производството с общо 10 години и 10 месеца. В крайна сметка то е прекратено поради недоказаност на обвинението.