21 000 лева даде възрастен мъж от Русе на телефонни измамници.

Измамата е била извършена по новия сценарий, по който работят в последно време телефонистите, като се представят за служители на реда и искат съдействие от възрастните хора.

Така на 83-годишния мъж се обадил „майор” от полицията, който е поискал пари за борба с телефонните измами. Първоначално пенсионерът се е усъмнил и се обадил на 112. Измамниците обаче са оставили линията отворена и веднага женски глас се е обадил уж от спешния телефон, потвърждавайки, че такъв майор действително съществува.

Малко по-късно измамниците отново позвънили на пенсионера и поискали да изтегли спестяванията си от 21 000 лв. Те дори го предупредили, ако в банката му откажат тегленето, да ги убеди, че парите му трябват за имотна сделка.

След това го накарали да остави пакета с банкнотите в кошче за кучешки отпадъци на бул.“Цар Освободител“ и да бяга бързо оттам, защото „ще има стрелба“.

Пенсионерът изпълнил указанията и едва по-късно вечерта разбрал, че е бил измамен.

Същата схема е приложена и на две възрастни жени от Шумен, които са дали близо 8000 лв. на телефонни измамници.

Вчера в ранния следобед на домашния телефон на 75-годишна шуменка е позвънила жена, която се представила за дъщеря й. Казала, че има нужда пари за лечение. Възрастната жена разбрала, че става дума за измама, но последвало второ обаждане от мъж, който се представил за майор Стефанов от полицията. Обяснил й, че трябва да съдейства да заловят телефонните измамници и й разпоредил да остави в плик исканата сума от 3700 лева пред входната врата на къщата. Малко по-късно жената установила, че всъщност е измамена. 

По същия сценарий е заблудена и 82-годишна жена от Шумен. Тя предала 4000 лева, а след това установила, че е станала жертва на измама.  На жената първо се обадил "лекар", който поискал 4000 лева за лечение на неин роднина. След това измамниците са й казали, че са от полицията и искат съдействие да заловят хората, които се опитват да я заблудят по телефона. 

С 5 000 лв. е била излъгана от телефонни измамници 73-годишна жена от Кърджали. Схемата на измамата е класическа – мъж звъни на домашния телефон и се представя за лекар, който иска пари за операция на близка, пострадала при пожар.

От полицията в Кърджали уточняват, че на още трима кърджалийци вчера са се обадили телефонни измамници, но схемите им не са били успешни.

2000 лева от дома на 73-годишна жена от Ямбол са били откраднати пък от жени, представили се за врачки. Измамената е била убедена от две непознати жени, че могат да развалят направената й преди време черна магия. Те успели да отвлекат вниманието на домакинята и откраднали парите.