В 7.00 тази сутрин Прокуратурата и МВР са започнали акцията си срещу автокражбите. Хванати са 35 ръководители на ОПГ-та, стана ясно от брифинг на заместник -главния прокурор Борислав Сарафов.

Основно по тъмно се крадат колите. Определени участници в схемата крадат колите, карат ги в сервиз, където 10-ина работници разфасоват колата като пирани, както се изрази той. След това частите заминават в автоморги и автокъщи за резервни части. Около 80% от крадените коли у нас са в схемата. Останалите 20% - все скъпи марки, се изнасят в чужбина, например за Русия.

Претърсват се автоморги, автокъщи, както и жилища, изтъкна Сарафов. Автомобили се крадат от всякъде, един автомобил никъде не е в безопасност, подчерта той.

Атанас Илков, директор на ГДНП, каза, че се проверяват над 40 автомобили, обект на престъпление. Някои са регистрирани с неистински документи. Други са предназначени за износ за трети страни.

Станимир Станев, заместник-главен секретар на МВР, каза, че към 11.00 часа са претърсени 21 адреса, шест автокъщи и 5 автоморги. 45 са задържаните лица. Най-активни са органите на реда във Варна.

МВР и прокуратура погнаха автоджамбазите в страната

МВР и прокуратура погнаха автоджамбазите в страната

33-ма са задържани във Варненско

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева посочи, че автоджамбазите стават все по-иновативни. Безключово палене на автомобила се използва много от крадците. С нов метод "куфар" се прихваща сигнала от ключа, това ставало дори и при 5 метра разстояние. Сигналът се прихваща дори когато собственикът е в дома си. Цялата автокражба трае няколко минути. Освен скъпи коли се крадат и баничарки. Има случаи, в които собственикът на колата се изнудва - иска му се откуп, за да му върнат колата.

Досъдебните производства в този сектор нарастват със 120 за миналата година. Новите досъдебни производства за кражба на коли са 1223 за 2022. 154 са осъдените автоджамбази през миналата година. Само един е оправдан. Освен новите методи, коли се крадат и по класически схеми, стана ясно от думите на Милева.

Всички хванати днес са известни на органите на реда. А прокуратурата се похвали с прекрасното си взаимодействие с професионалното ръководство на МВР. Анализират се всички неприключени досъдебни производства срещу автокрадци.

Бумът на кражбите е и заради закриването на спецправосъдието, според държавното обвинение. От МВР обаче изтъкнаха, че няма бум на кражбите на автомобили. Автокрадците не трябва да бъдат спокойни, допълни обаче Сийка Милева.

Междувременно от МВР- Варна отчетоха, че в рамките на операцията в областта са задържали 33 лица, проверени са 10 автоморги и сервизи, както и 6 автокъщи. Извършват се претърсвания и други адреси и леки автомобили. Иззети са наркотици, заготовки за автомобилни ключове, GPS устройства, мобилни телефони, къртачи, технически устройства с УБД букси, патрони за врати на леки автомобили, пластини за изработка на ключове, метална каса, компютри.