Специализирана полицейска операция се провежда в цялата страна. Основната ѝ цел са автокрадците и превенция на криминалния контингент. Акцията е част и от превантивните мерки за предстоящите избори, съобщи БНТ.

От сутринта полицията и прокуратурата усилено работят в Перник, където се очакват ключови арести, по информация на националната телевизия. Проверяват се адреси, гаражи, халета и автоморги.

При операцията се извършват и проверки по линия на нелегалната миграция.

Стражари и апаши: Шофьорите на трите буса с мигранти са установени
Обновена

Стражари и апаши: Шофьорите на трите буса с мигранти са установени

Собственикът на катастрофиралия бус на АМ "Тракия" е издирен още на 4 януари

Прокуратурата, Националната следствена служба и МВР са предприели мащабен удар срещу автокрадците в София, Перник, Варна, Кюстендил и Дупница, според БНТ.

Рано сутринта от домовете им са изведени около 30 души, които са били съдени и задържани за автокражби. Акцията "Автоджамбази" се осъществява по разпореждане на главния прокурор. Претърсват се множество адреси в петте населени места, като обект на интерес са устройства, ползвани от автомафията за отключване и запалване на автомобилите.

Арестуваха трима автоджамбази, отмъквали скъпи возила

Арестуваха трима автоджамбази, отмъквали скъпи возила

Били изключително конспиративни

Екипи от прокурор, следователи и полиция са влезли в няколко сервиза в Пернишко, за които се предполага, че са ползвани за разфасоване на крадени в столицата автомобили. Жандармерия има и пред няколко от автокъщите в Дупница. По неофициална информация органите на реда във Варна пък извършват действия, свързани с разбиването на канал за износ на крадени автомобили от страната, които се пласират в Близкия изток и Русия.

62-ма души са арестувани при спецакцията във Варненско

62-ма души са арестувани при спецакцията във Варненско

Съставени за 6 акта за нарушения на предприятие за хранителни продукти

По-късно от варненската полиция оповестиха междинни данни за действията в рамките акцията в областта. Служители на МВР и на прокуратурата работят от ранните часове днес. За съпричастност към престъпления, свързани с автокражби, на този етап са задържани 33 лица. Към момента са проверени 10 автоморги и сервизи в цялата област и 6 автокъщи.

Извършват се претърсвания на множество адреси и леки автомобили. Иззети са наркотици, заготовки за автомобилни ключове, GPS устройства, мобилни телефони, къртачи, технически устройства с УБД букси, патрони за врати на леки автомобили, пластини за изработка на ключове, метална каса, компютри.

Действията на полицията ще продължат до отпадане на необходимостта.