Установени са шофьорите на всичките три буса с мигранти, засечени вчера. Има образувани досъдебни производства, а материалите са предадени на прокуратурата. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти в Габрово.

Той съобщи, че за днес са организирани две срещи - между заместник-главен прокурор и ръководителите на служби в МВР, както между министъра на отбраната Димитър Стоянов и Иван Демерджиев. Причината - засиленият мигрантски натиск, набелязване на нови действия по зачестилите случаи, както и обезпечаване на границата с Турция.

Първо трябва да сме наясно, че не говорим "за една глава", а за организирана престъпност, която действа от Турция до последната европейска държава, уточни вътрешният министър и допълни, че маршрутът минава единствено през България.

След гонка с дрогиран шофьор полицията залови още мигранти край София

След гонка с дрогиран шофьор полицията залови още мигранти край София

Установени са 10 афганистански бежанци

Главният прокурор трябва да е наясно, а ако не е, още веднъж ще му обясня, че задачата на МВР е да спре вторичните придвижвания на територията на страната, както и на границата. Повод за този коментар на Иван Демерджиев стана вчерашно изказване на Иван Гешев, че в момента "играем на стражари и апаши и ги гоним по пътищата на България", обяснявайки, че разкриването на престъпните мрежи е работа на службите за сигурност и не е правомощие на прокуратурата.

Всяка институция трябва да бъде отговорна към темата, а собственикът на катастрофиралия бус е издирен още на 4 януари и е предаден на прокуратурата, изтъкна Демерджиев и призова "нека всеки да си изпълнява функциите и да не прави коментари". Всички власти трябва да обединят усилията си, включително и законодателната, която по време на 48-ото НС не ни подкрепи с изменението на 3 текста, които засягат нелегалната миграция, посочи Демерджиев.

По отношение на границата с Турция той добави, че затруднението там идва поради факта, че 110 км от границата не е обезпечена. През миналата седмица говорихме с представители на ЕК, които ще помогнат тези километри да се обезпечат, да се набавят автомобили и да се напълни щата на Гранична полиция. Спирането на мигрантския натиск е приоритет, особено за влизането ни в Шенген, заяви вътрешният министър.

По-рано Димитър Стоянов обяви, че МО има готовност да разположи още военнослужещи на границата и посочи, че към този момент около 240 участват в съвместни патрули по охрана на границата ни.

МВР няма ресурс да пази границата

МВР няма ресурс да пази границата

Иван Демерджиев неглижирал голяма част от проблемите на границата

Иначе Демерджиев е в Габрово, за да приеме отчета за дейността на Областната дирекция в града за изминалата година и за да се направи план за действие по отношение на предстоящите избори.

Знаем кои са рисковите секции в цялата страна, знаем кои са секциите, в които резултата е обръщан, кои са тези с небивал брой преференции, увери Демерджиев. Именно там сме концентрирали особено внимание, работата ни започна по-назад във времето, работата трябва да е превантивна и вярвам, че това ще ни помогне да противодействаме на нарушенията, допълни той.

Знаем всички, че хартиената бюлетина мотивира тези, които изкривяват вота и това е причината да предприемем по-сериозни мерки, изтъкна Демерджиев. Уверявам тези хора, които се занимават с тези практики, че ги познаваме и че ще направим всичко възможно да им противодействаме ефективно, закани се вътрешният министър.

Министерство на електронното управление: Ще има видеонаблюдение на изборите

Министерство на електронното управление: Ще има видеонаблюдение на изборите

Всички хора трябва да знаят, че такова нещо в Европа няма и е голямо предизвикателство, предупреди министър Георги Тодоров

Минути след изявлението на Иван Демерджиев Прокуратурата в Стара Загора даде брифинг относно случаите от вчера с заловени мигранти.

По думите на окръжния прокурор в Стара Загора Дичо Атанасов има две образувани досъдебни производства - едното е в Районна прокуратура - Стара Загора за нелегален трафик на хора, а второто е във връзка с катастрофиралия бус на АМ "Тракия".

Целта на брифинга бе да се даде яснота, тъй като вече втори ден в медийното пространство се върти разнородна информация.

Според държавното обвинение шофьорът на катастрофиралия бус все още се издирва и не е заловен. В същото време от думите на Иван Демерджиев не става ясно дали единствено самоличността на тримата шофьори е установена или действително са задържани.

"Вчера около 5 ч. сутринта е получен сигнал за възникнало ПТП на АМ "Тракия". Превозното средство е било претоварено, вътре са били 45 афганистански граждани. Бусът е предназначен да превозва товар около тон и половина, а тогава е бил натоварен с около 3.5 тона", каза окръжният прокурор.

Задната гума на буса се е спукала, което довело до отклоняване на движението и възниква ПТП-то. Постъпват противоречиви данни за самоличността на шофьора и се надяваме в близките дни да бъде установено това лице, посочи Дичо Атанасов и допълни, че законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 15 години.

Около 10 бежанци са разпитани като свидетели, те посочват, че са качени в гориста местност след границата ни с Турция.

"Установено е, че има съпричастност на лица, превозвани в друг микробус, в района на град Перник. Но той беше празен, този микробус и катастрофиралия имат обща връзка", стана ясно още на брифинга. Припомняме, вчера бяха засечени три буса - един на АМ "Тракия" с афганистански бежанци, един катастрофирал, отново на АМ "Тракия" и един празен бус край Перник.

Собственик на катастрофиралия микробус е лице с нисък социален статус от Благоевград, което говори само по себе си, че е фиктивен собственик, смятат от прокуратурата. Другият бус, засечен на магистралата, е собственост на софийска фирма, която е препродала активите си на други лица, те на други и тепърва установяваме подробностите, посочват от прокуратурата.

Първият установен микробус вчера засега няма данни да има общо с другите два. Оказва се, че заловените двама мъже, за които съобщихме вчера, не са управлявали катастрофиралия, а именно първия бус, заловен на АМ "Тракия".

По техни показания става ясно, че афганистанските граждани са пребивавали в Истанбул и преди 10 дена са се свързали с турски каналджии, като се разбрат с тях срещу 3000 евро да стигнат до Сърбия. 120 мигранти тръгват от Истанбул заедно с водачи, стигат до границата с България и я минават с помощта на стълби. Вървели са пеша около 3-4 дни и след като стигат асфалтов път, са качени от двамата задържани мъже - С.К. и Д.К.

Те посочват, че познат от Стара Загора им предложил общо 20 000 лева, за да превозят мигранти от Карнобат до София. Двамата се съгласяват и на 25 срещу 26 февруари, въпросното трето лице превозва двамата мъже до Карнобат, където ги чака бусът марка "Ивеко" заедно с мигрантите. По път за столицата на АМ "Тракия" са спрени, не са оказали съпротива. 

С.К. и Д.К. са неправоспособни водачи, като на първия свидетелството за управление на моторно превозно средство било отнето за срок от 24 месеца, тъй като той отказал да бъде тестван за управление на автомобил след употреба на наркотични вещества. Д.К. няма издавано валидна шофьорска книжка.

С.К. е осъждан за извършен грабеж, а Д.К. за притежание на наркотични вещества.

Задържани са за 72 часа, повдигнати са им обвинения и предстои да бъде внесен иск за техния постоянен арест. Третото лице е с установена самоличност и предстои да бъде привикан за разпит.