Допълнително финансиране за управление на границите, както технически средства и високопроходими автомобили за патрулиране.

Това поиска от Европейската комисия министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По време на Втората министерска конференция за управление на границите в Атина той и проведе среща с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон.

ЕК изрази готовност да окаже поисканата финансова и техническа помощ, включително и с подкрепата на Агенцията за гранична и брегова охрана (Фронтекс). За оценка на нуждите ЕК ще изпрати технически екип в най-скоро време.

Демерджиев проведе среща и с г-жа Ая Калная, и.д. изпълнителен директор на Фронтекс. Вътрешният ни министър покани на посещение в България новия изпълнителен директор, г-н Ханс Лайтенс, който встъпва в длъжност на 1 март.

Управлението на външните граници на ЕС е ключово за противодействие на нелегалната миграция и сигурността на Европа, заяви Иван Демерджиев на конференцията. Той подчерта, че преградните съоръжения са работещ модел за превенция на мигрантския натиск и е необходимо осигуряването на надеждни технически средства, подходяща инфраструктура и достатъчни човешки ресурси, за да се постигне ефективно управление на границите. Важно условие за това е европейското финансиране, както и подкрепата на Фронтекс и останалите държави членки, посочва вътрешният министър.

Освен това е необходимо ефективно противодействие на бизнеса с нелегалната миграция и контрабандата на хора, смята Демерджиев и допълни, че е нужно да се засили сътрудничеството с държавите и европейските агенции.

Министърът на вътрешните работи проведе среща и с представителите на Гърция, Румъния, Австрия и Нидерландия за обсъждане на предстоящите стъпки за приемане на България и Румъния към Шенген.