Един месец прокурорът, на когото е разпределен сигналът на служебния министър Бойко Рашков в Спецпрокуратурата, ще се запознава с делото и трябва да направи своя извод. Това е срокът, който тече от вчера. Прокурорът има право да поиска удължавана за допълнителна проверка на фактите в сигнала. Срокът за това е три месеца.

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясни каква е процедурата и отново увери, че делото е разпределено на случаен принцип между 8 - 9 прокурори от отдел "Антикорупция" на Спецпрокуратурата.

Сигналът на Бойко Рашков за Гешев разпределен на случаен принцип

Сигналът на Бойко Рашков за Гешев разпределен на случаен принцип

Рашков може да обжалва пред Апелативната специализирана прокуратура

Този сигнал не е прецедент, сигнали към главния прокурор Иван Гешев са постъпвали и друг път, а вероятно ще продължат да постъпват. Имало е сигнали и срещу предишния главен прокурор, както и срещу шеф на върховно съдилище, поясни Маджарова.

По нито един от тези сигнали не е образувано досъдебно производство, стана ясно от думите й след въпроси.

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

Внесли са предложение за временна комисия, която да разследва безобразията на Рашков

Всеки прокурор, дори и при извършване на проверка, се подчинява единствено и само на закона и не би трябвало да има предпоставено мнение. Валентина Маджарова е убедена, че прокурорът ще се абстрахира от всички внушения, публични изказвания и публикации по темата.

Нека осигурим хигиена, призова Маджарова журналистите на настоятелните питания за името на прокурора. Иначе тя обеща обществото и медиите да бъдат навременно информирани. Името би станало ясно при оповестяването на самия акт, а и Маджарова допълни, че би призовала министър Рашков да направи достояние на обществеността този акт.

Този акт подлежи и на произнасяне пред апелативната инстанция, посочи Маждарова на въпрос какво ще стане, ако сигналът отново бъде смачкан или отхвърлен, както се е случило с другите до този момент.

Рашков няма право поименно да посочи имена на подслушвани
Обновена

Рашков няма право поименно да посочи имена на подслушвани

Аз не съм Цветан Цветанов, обърна се Бойко Рашков към депутатите от ГЕРБ

Припомняме, служебният вътрешен министър Бойко Рашков изпрати до НСлС сигнал, с който искаше разследване на главния прокурор Иван Гешев, но от там препратиха сигнала до Спецпрокуратурата.