Сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев, вече е разпределен на прокурор, каза ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова пред БНТ. Сигналът беше изпратен в Националната следствена служба и прехвърлен към Спецсъда.

Маджарова припомни, че данните на Рашков бяха препратени до спецпрокуратурата и на случаен принцип сигналът е разпределен на прокурор. Предстои той, въз основа на вътрешното си убеждение и закона, да прецени какви действия да предприеме.

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

ГЕРБ искат Рашков за шеф на МВР, за да могат да атакуват като опозиция

Внесли са предложение за временна комисия, която да разследва безобразията на Рашков

В отговор на думите на Рашков, че ще обжалва, ако получи отказ за разследване на Гешев, Маджарова заяви, че вътрешният министър може да направи това пред Апелативна специализирана прокуратура. То думите й такъв е редът и така процедира прокуратурата с всички сигнали, независимо от кого и срещу кого са депозирани, допълни тя.

Ръководителката на Спецпрокуратурата Маджарова припомни текстове от действащия от 1975 г. Наказателно-процесуален кодекс (НПК), според които основният орган, оправомощен да образува досъдебно производство, е прокурорът.

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Бойко Рашков тества наред, ред е на спецпрокуратурата

Трябва да покажем истинския елит на българската прокуратура

В Кодексаа от 1952 г. се предвижда възможност такава преценка, наред с прокурора, да извършва и следователят.

Ръководителят на спецпрокуратурата допълни, че през годините са постъпвали различни сигнали срещу главните прокурори и този сигнал не е прецедент. Единственото различно в случая е това, че той идва от служебния министър на вътрешните работи.

НСлС препрати сигнала на Рашков към Спецпрокуратурата

НСлС препрати сигнала на Рашков към Спецпрокуратурата

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства

Припомняме, служебният вътрешен министър Бойко Рашков изпрати до НСлС сигнал, с който искаше разследване на главния прокурор Иван Гешев, но от там препратиха сигнала до Спецпрокуратурата.