Почти едновременно с обявеното от вътрешния министър Бойко Рашков сезиране на Националната следствена служба със сигнал за престъпления, извършени от главния прокурор Иван Гешев, от службата съобщиха, че са препратили сигнала към Специализираната прокуратурата. Причината е - по компетентност

С оглед на това, че по посочените състави от НК, компетентна е специализираната прокуратура и цитират основанията: чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК.

"Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор."

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Рашков иска зам. главният прокурор да разследва началника си Гешев

Готов е да сезира и самия главен прокурор

Припомняме, Борислав Сарафов пое Националната следствена служба като единствен кандидат за поста. Той бе номиниран от главния прокурор Сотир Цацаров, от бившия шеф Евгени Диков.

Преди това Сарафов беше заместник-главен прокурор и шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Сарафов бе и кандидат за член на ВСС, но оттегли кандидатурата си след личен разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.