До месец Върховният касационен съд (ВКС) ще се произнесе по делото срещу пазарджишкия имам Ахмед Муса Ахмед.
Той не присъства на делото на последна инстанция, като се яви само адвокатката му Петрова. Пред ВКС тя оспори ефективната присъда от две години затвор, наложена от Пловдивския апелативен съд.

Ахмед Муса Ахмед е подсъдим по три обвинения. Първото е, че в периода март 2008 до април 2012 година е проповядвал антидемократична идеология. Според защитата обаче не се сочи с кои действия, клиентът й е започнал да проповядва такава идеология. По думите на адвоката няма доказателства, че той е проповядвал радикален ислям с екстремистка насоченост.

Второто обвинение е за това, че от март 2008 до 6 октомври 2010 година Ахмед е участвал в организация, която имала за цел да осъществи престъпления против републиката.

Ахмед Муса Ахмед е обвинен и за проповядване на омраза на религиозна основа от 2007 година до април 2013 година.

Според защитата са допуснати процесуални нарушения. Адвокатката изтъкна още, че един от експертите не е чел литературата, която му е предоставена да изследва. Петрова изтъкна още, че и на двете предишни инстанции е изложила възражения за това, че има доказателства, които не са събрани по надлежния ред, но тези възражения не са били взети под внимание от съда.

Тя заключи, че наложените наказания са несправедливи и поиска делото да бъде върнато за ново разглеждане.

Според прокуратурата обаче жалбата е неоснователна и безспорно е установено, че подсъдимият е проповядвал антидемократична идеология, участвал е в организацията, за която се твърди, и е проповядвал омраза на религиозна основа.

От държавното обвинение изтъкнаха още, че Ахмед е проповядвал в джамиите, без да има разрешение, като за тази си дейност е получавал възнаграждение. Целта на организацията, в която е участвал, била промяна на мирогледа и възгледите на българското мюсюлманско население.

Според прокуратурата наказанието от 2 години затвор не се явява несправедливо, а е съобразено с обществената опасност на дееца. Също така е отчетена и предишната му престъпна дейност.