Ученик получи ефективна присъда за убийство. Момчето, което е от Лом, ще трябва да прекара три години зад решетките, съобщават от прокуратурата.

Към момента на извършване на престъплението обвиняемият е бил на 15 години и е учил в една от гимназиите в града. Той живеел с майка си. Поради непостоянния си интерес към учебния процес понякога отсъствал от училище.

Убийството е извършено през декември 2014 година. Близо половин година преди трагичния инцидент младежът бил регистриран в Детска педагогическа стая за управление на МПС след употреба на алкохол и без книжка, както и за употреба на наркотици.

Той и жертвата му, който учел в по-горен клас, поддържали връзка чрез компютри. Двамата имали и епизодични срещи във връзка с употреба на наркотици. Именно по този повод между тях възникнал конфликт, при който се стигнало и до физическа разправа от страна на по-големия ученик.

За да доизяснят отношенията си двамата младежи си уговорили среща пред училища на 8 декември 2014 г., като всеки от тях отишъл с брат си. Обвиняемият отишъл с по-големия си брат. На тръгване взели за всеки случай две отвертки.

По време на скандала и последвалия побой, 15-годишният ученик извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на по-големия си съученик. Един от ударите попаднал в главата му и той се свлякъл на земята.

Паникьосаният 15-годишен младеж избягал с брат си, а по-малкият брат на пострадалия повикал помощ. Въпреки оказаната медицинска помощ, младежът починал.

Непосредствената причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа. Комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза са показали, че обвиняемият е разбирал какво прави.

Той първоначално се признал за виновен, но впоследствие не отрекъл.

Решението на Окръжния съд в Монтана може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.