Двама лекари, причинили смърт на родилка и нейното бебе, са осъдени ефективно на лишаване от свобода по обвинение на  Окръжна прокуратура – Габрово.

Присъдата е за престъпление по чл.123, ал.ІІІ, предл. ІІ-ро, във вр. с ал.І от НК. Според обвинението двамата лекари са проявили немарливо изпълнение на професията си, която е регламентирана и представлява източник на повишена опасност.

Случаят е от есента на 2013 година, като с присъдата се признават за виновни двама лекари от гинекологичното и неонатологичното отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Габрово.

Доктор Димитър Ангелов е осъден на пет години затвор при общ режим и лишаване от правото да упражнява лекарската професия за срок от пет години.
Доктор Ангелов е признат за виновен затова, че като началник на акушеро-гинекологичното отделение е проявил немaрливост при изпълнение на служебните си задължения, нарушил е разпоредби и медицински стандарти, като  всички пропуски са довели до фаталния край за новороденото бебе Александър и 30-годишната майка. 

родилката Десислава Манолова почина в университетската болница в Плевен, където е транспортирана в много тежко състояние, но лекарите не успяха да я спасят.

За виновна по същите обвинения е призната и доктор Севдалина Колева от АГ-отделението в габровската болница. Съдът й даде 3-годишна условна присъда с пет години изпитателен срок. Тя губи и право да упражнява лекарската професия за период от три години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново в 15-дневен срок.