Все още няма напредък по отношение на осигуряването на подобрена ефективност на наказателните разследванията и окончателните присъди по делата за корупция на високите етажи на властта, както и значителен напредък в институционалните реформи на Комисията за борба с корупцията у нас. Това стана ясно от годишният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона.

Докладът разглежда развитията в тази област във всички държави членки на ЕС. Документът обхваща четири стълба: реформи в правосъдието, уредби за борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм, както и механизми за взаимозависимост и взаимоограничаване на институциите.

68% от препоръките, отправени в предишния доклад през 2023 г., са изцяло или частично изпълнени. В някои държави членки обаче продължават да съществуват системни опасения и положението се е влошило.

Комисията посочва, че у нас беше приета цялостна конституционна реформа, целяща да подобри независимостта на съдебната система. Реформата закрепва механизма за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор в Конституцията и разделя Висшия съдебен съвет на два отделни съвети. Редът за назначаване и освобождаване на главния прокурор и двамата председатели на върховните съдилища са изменени, пише в доклада.

ЕК отбелязва, че Комисията за противодействие на корупцията и нелегално придобитото имущество е разделена на два отделни органа - Комисията за борба с корупцията и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Подчертава се, че е в процес на подготовка Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията. Правилата за блокиране на активи и интереси се прилагат систематично, но липсва ефективността на проверките и санкциите.

ЕК изразява притеснение, че много органи работят с изтекъл мандат.

Комисията не отчита напредък и при подобряването на интегритета на заемащите висши изпълнителни позиции предвид европейските стандарти, въпреки че са налице съответните санкционни механизми за правителството.

Според ЕК остават опасенията относно липсата на достатъчно гаранции за гарантиране на независимостта на медийния регулатор. Независимо от наличието на няколко регистъра за медийна собственост, все още има неяснота около собствеността на редица медии.

В доклада се отбелязва обаче пълното прилагане на препоръките от миналогодишния доклад за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет към европейските стандарти.

В доклада се отправят препоръки за адаптиране на дългосрочната правна рамка с цел избягване на дългосрочни командировки на съдиите за запълване на вакантни позиции. Също така трябва да бъде осъществен напредък при промените в законодателството, които да доведат до подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет, като се избегне риска от политическо влияние, особено замесването на съдебни органи при избора на негови членове.

Освен това се препоръчва придвижване на плановете за приемане на механизъм, с който да се въведат предпазни клаузи при процедурата за назначаване на депутати във Висшия прокурорски съвет, като се гарантира тяхната независимост и се вземат предвид европейските стандарти, особено за ролята на Съвета при назначаването и освобождаването на главния прокурор.

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

ЕК: България буксува в борбата с корупцията по високите етажи на властта

Какви са заключенията в четвъртия годишен доклад относно върховенството на закона