Европейската комисия ще предприеме действия за прилагане на единна нормативна система за оценка на риска от генетично модифицирани организми. Целта е утвърждаване на единен и стандартен подход и методология за всички страни членки.

Това стана ясно на европейска конференция в Хага, Холандия.
В нея заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов представи позицията на МЗХ за прилагането на биотехнологиите в българското земеделие и производство на храни.

В заключителния документ на срещата пише, че в момента в ЕС съществуват различни практики за извършване на оценки на въздействието в отделните страни-членки, което създава предпоставка за разнопосочни и понякога противоречиви оценки.

Поради тази причина министрите на земеделието и министрите на околната среда са дискутирали правото на държавите-членки на ЕС, да вземат окончателно решение за отглеждането на ГМО на тяхна територия, с преразглеждане на правната рамка на ЕС.

Обсъждан е и въпросът за социално-икономически последствия от употребата на ГМО с търговска цел. 

 Зам.-министър Костов запозна министрите на ЕС с позицията на МЗХ, в която се посочва, че при внос на ГМО продукти, трябва да се прилагат вътрешните пазарни правила на ЕС. В случаите, когато става дума за търговско отглеждане на ГМО, решението да бъде от компетенциите на всяка отделна държава-членка на ЕС.

В изказването си той отбеляза още, че трябва да се вземат предвид всички възможни рискове от култивирането на в това число и рисковете за околната среда, като се подобри методологията за оценка на риска.

По въпрос за социално-икономически последствия от употребата на ГМО с търговска цел Костов подчерта, че те са с важно значение за България поради тясната взаимовръзка между риска и биологичното разнообразие от една страна и социално икономическите съображения от друга.