Европейската комисия (ЕК) настоява Висшият съдебен съвет да разследва направените досега назначения и да предприеме адекватни мерки след това разследване.

Това коментира говорителят на комисията Марк Грей по повод на скандала с купуването на гласове от плевенския бизнесмен Красимир Георгиев.

Грей подчертава, че успехът на съдебната реформа у нас зависи от спазването на ясни и справедливи критерии при номинирането на магистратите.
Говорителят добавя, че Комисията вече не веднъж е отправяла препоръки към България във връзка с оценката на работата на магистратите и критериите при назначаването им.

Ние ще продължим да следим какво ще последва от това и във Висшия съдебен съвет и в прокуратурата. Смятам, че съветът трябва да започне адекватно разследване и на предишните номинации и да предприеме съответните подходящи стъпки в съответствие с това разследване", коментира Марк Грей.

Темата е била дискутирана от правосъдния министър Маргарита Попова с представители на Генералния секретариат на Европейската комисия.

По думите на министър Попова, Брюксел определя случващото се в България като „оздравително за системата", но ВСС трябва да направи пълна преоценка на поведението си в кадровата политика.
Стъпките на магистрати във ВСС, които те предприемат, са в правилна посока, но те са демонстрация на воля само в началото на процеса, коментира Попова.

По думите й, всички от членовете на ВСС, за които има съмнения и подозрения за връзки и нерегламентирани контакти, трябва да признаят публично или да вземат решение за себе сии съответно да напуснат ВСС и да подадат оставки.

Същото се отнася и до магистратите, които са се възползвали то тези връзки. Те също трябва, по думите на Попова, да вземат съответни решения дали могат да останат в системата или не.