Екипажът на военния хеликоптер "Кугър", който вчера прекъсна електропроводи и остави квартали на град Стамболийски без ток и вода, е реагирал правилно. Това мнение изказа зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по повод инцидента с военния хеликоптер.

"Екипажът е изпълнявал тренировъчна задача по авиомедицинска евакуация, която изисква да се лети на пределно ниски височини. Ятото птици е внезапно явление и събитие. Според мен те са реагирали правилно, за да избегнат по-лошото - птиците да засегнат двигателите, което би довело до по-тежка ситуация", заяви Запрянов пред bTV.

По думите на зам.-министъра пилотите са взели и друго правилно решение - да кацнат веднага, след като хеликоптерът е прекъснал кабелите на електропровода, за да видят състоянието на машината.

Военен "Кугър" скъса електропровод край Стамболийски
Обновена

Военен "Кугър" скъса електропровод край Стамболийски

Това е станало при тренировъчен полет

"Вероятно е можело да долетят до базата, но професионално са решили да извършат аварийно кацане, което позволява машинита да бъде сертифицирана и огледана, и вертолетът да се прибере в база "Крумово". Мисля че са действали професионално и мерките, които се предприемат, са правилни", коментира още Запрянов.

На въпрос дали се налага преосмисляне на задачите с оглед на трудността и недостатъчния нальот, който имат военните, зам.-министърът заяви: "Поставил съм задача на командира на ВВС ген. Стойков да преценят точно учебните планове, да се прегледа подготовката и да се надгражда подготовката на летците, да се степенуват задачите в учебните планове, които изпълняваме и да повишаваме летателните часове."

Запрянов допълни, че в момента 12 вертолета "Кугър" са основната транспортна единица с мирновременни и военновременни задачи.

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив
Обновена

Двама загинали и ранен при катастрофа на военен хеликоптер на Летище Пловдив

Вероятната причина е техническа неизправност

Припомняме, това е вторият инцидент с хеликоптер на ВВС за тази година. През месец юни Ми-17 се разби при тренировка, при което загинаха двамата пилоти, а трети член на екипажа беше ранен. "Загуба на рефлекси у пилотите" беше формулираната причината за катастрофата.

Официални данни от разследването не бяха оповестени. От военното министерство тогава алармираха, че военните пилоти имат твърде малко часове за тренировки.

Миналата година пилот загина при падане на хеликоптер на военноморските сили в морето.