Омбудсманът Мая Манолова ще обсъди казуса на българина Желяз Андреев с американския посланик Ерик Рубин. Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева. В нея ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.

Това стана ясно след проведена среща на Мая Манолова с Желяз Андреев, арестуван по искане за екстрадиция на САЩ. На срещата присъстваха и приятелката му Милена Здравкова и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Интерпол иска още четирима българи освен Желяз Андреев

Интерпол иска още четирима българи освен Желяз Андреев

Сотир Цацаров разпоредил да не бъдат задържани

29-годишният мъж е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на Република България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, припомнят юристите на омбудсмана.

Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България. Предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че от една страна сме длъжни да изпълним международния договор, в случая обаче са налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.

Борисов разпореди на Външно да изясни случая на Желяз и САЩ

Борисов разпореди на Външно да изясни случая на Желяз и САЩ

МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България

Според предварителната информация за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.

По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.

САЩ искат екстрадирането на българин

САЩ искат екстрадирането на българин

Нашенецът търгувал със Сирия