Четирима българи, за които е постъпило искане от Интерпол, няма да бъдат задържани . Основанията са искането са същите като при Желяз Андреев.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров лицата няма да бъдат задържани. Лицата са установени и се намират на територията на град София. Единствените действия, които могат да бъдат предприети е те да бъдат задържани с прокурорско постановление.

Става въпрос за две жени, набор 87 и 69, и двама мъже - 80 и 86 г. родени. Заповедите са издадени въз основа на идентична фактическа обосновка като при Желяз Андреев. "Самите искания са постъпили и незабавно днес бяха докладвани от главния секретар на МВР", обясни Цацаров.

По предложение на главния прокорор съществува клауза в Договора между България и САЩ за провеждане на експертни консултации между Министерство на правосъдието и Държавния департамент на САЩ. Главният прокурор вече е изпратил писмо до правосъдния министър Цачева. Главният прокурор и прокурори от ВКП са готови да участват в тези консултации.

Пуснаха срещу "подписка" българина, за когото САЩ искат екстрадиране

Пуснаха срещу "подписка" българина, за когото САЩ искат екстрадиране

В София и в Добрич стягат протест в четвъртък

На извънреден брифинг в прокуратурата Сотир Цацаров обясни, че от една страна сме длъжни да изпълним международния договор, в случая обаче са налице действия, които могат да доведат до необосновано засягане на правата на българските граждани.

Такива експертни консултации по всеки конкретен случай се провеждат за пръв път. Целта им е прецизиране на исканията на американската страна, както и установяване дали са налице предпоставките на чл.11 от договора - неотложен случай, който да задължава внасянето на искане за задържане на тези лица.

Договорът за екстрадиция разрешава при определени обстоятелства и престъпления - екстрадиция на български граждани.

"До получаване на отговор от Министерство на правосъдието и съответно до провеждане на тези консултации, моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани", посочи Цацаров.

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Арестуваха българин от кол център за продажба на авиочасти на сирийски терористи

Служителите не знаели, че трябва да спазват американското законодателство

Припомняме, 29-годишният българин Желяз Андреев беше задържан от родната полиция след искане на прокуратурата в Маями, САЩ, по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия. Разследването по случая, което тече във щата Флорида, е и срещу други 5 българи, работили в сферата на аутсорсинга. Властите в САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, за да се изправи пред съда.
Вчера, 11 април, правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че по силата на договора за екстрадиция между България и САЩ Андреев трябва да бъде екстрадиран в рамките на 60 дни. Малко след това Окръжната прокуратура в Добрич поиска мъжът да бъде задържан за посочения срок от 60 дни.

Желяз Андреев: Не ми осигуриха адвокат

Желяз Андреев: Не ми осигуриха адвокат

Младежът от Добрич е задържан по искане на САЩ

Четирите нови искания претендират на база сходна фактическа обстановка, същото обвинение, същите съдебни актове както при Желяз Андреев.

"След преценка, която направихме днес, след като бяхме информирани за постъпилите искания от професионалното ръководство на МВР, а и след като направихме съответното обсъждане с колегите прокурори от Международния отдел на Върховната касационна прокуратура, ние стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата".

Договорът за екстрадиция между правителствата на България и САЩ предвижда възможност между Министерство на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да бъдат провеждани консултации. Консултациите са във връзка работата по отделни случаи във връзка с ефективно изпълнение на този договор.

"При това положение единственият механизъм, който ние считаме, че е възможен с цел да осъществим всички свои задължения, които имаме с оглед сключения договор между България и САЩ, да изпълним международноправните си задължения и в същото време да не засягаме необосновано правата на български граждани, е да предложим провеждането на такива консултации ", обясни главният прокурор.

По принцип процедурата изисква при постъпване на такова искане или молба за арест като задължение на прокуратурата е да предприеме определени действия по Закона за екстрадиция и европейската заповед за арест. Окръжният прокурор е задължен, след като получи преписката от ВКП, да внесе преписката в съответния съд искане за временно задържане.

Цачева кани Департамента за правосъдие на САЩ за спешни консултации

Цачева кани Департамента за правосъдие на САЩ за спешни консултации

Да се гарантира взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани

"Както разпоредбите на закона, така и разпоредбите на договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ не дават право на избор на прокуратурата или право на решение дали да постанови временно задържане и дали да внесе искане за задържане под стража. Решението е прерогатив само на съда", изтъкна Цацаров.

Той мотивира решението си въпросните четири лица с мотивите за решението на Добричкия окръжен съд за налагане на най-лека мярка подписка за Желяз Андреев.

Цацаров припомни, че искането за вземане мярка - задържане под стража, е оставено без уважение от съда в Добрич.

Съдът анализира евентуалните аналогични разпоредби от българския наказателен кодекс, а именно нарушаването на вносно-износния режим на стоки с евентуална двойна употреба, както и митнически престъпления и прави извода, че на този етап и с представените до момента данни трудно би могла да се обоснове съставомерност на деянието. Съдът акцентира на още един момент - съобразно разпоредбата на чл..11 от договора, която регламентира временното задържане, това временно задържане може да бъде поискано в случаи, нетърпящи отлагане.

Борисов разпореди на Външно да изясни случая на Желяз и САЩ

Борисов разпореди на Външно да изясни случая на Желяз и САЩ

МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България

"В конкретния случай Окръжен съд Добрич прави анализ на материалите по делото - и акцентира преди всичко на това, че заповедта за арест е била издадена от Окръжен съд в САЩ на 21 октомври 2016 г.", посочи Цацаров.

В решението на съда в Добрич се посочва, че за период от две години - не е била използвана нито една от международно приетите нерепресивни форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване. В случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането.