"На този етап няма възможност за отношение и реакция от страна на Министерство на правосъдието. Ние сме информирани, но с оглед процедурите съдът е този, който трябва да се произнесе", коментира пред БНР министърът на правосъдието Цецка Цачева, по повод исканото от САЩ екстрадиране на 29-годишния Желяз Андреев.

По силата на договора за екстрадиция между България и САЩ в рамките на 60 дни ще възникне задължението да се осъществи тази екстрадиция. "На този етап конкретните факти по случая би трябвало да са предоставени изцяло на прокуратурата и българският съд ще е този, който ще прецени за съответствието им", обясни тя.

Цачева добави, че не трябва да се забравя, че върховенството на закона и правото е основен принцип и когато има повече факти, тогава трябва да се коментира.

Прокуратурата поиска 60 дни арест за българина, издирван в САЩ

Прокуратурата поиска 60 дни арест за българина, издирван в САЩ

Българинът може да получи до 20 години затвор в САЩ

"Дали той е виновен или не, ще се преценява от съда в Америка. Има възможност Желяз Андреев да не бъде екстрадиран в Америка. Дали ще бъде екстрадиран или не, зависи от Окръжния съд в Добрич и от Варненския апелативен съд. Те преценяват дали има основание да бъде екстрадиран. Тук не се преценява дали Желяз е виновен или не, защото това се преценява от съда в Америка", коментира пред НоваТВ адвокат Марин Марковски. 

"Прокуратурата казва, че Желяз е извършил фалшифициране на документи и контрабанда, което не е вярно. За да направи държавното обвинение искане за задържането на Желяз Андреев в рамките на 60 дни, е написала нещо, което го няма в молбата за екстрадация. Прокуратурата е вкарала в обвинението престъпление, за което няма данни, защото и молбата за екстрадация още не е пристигнала", обясни Марковски.

Той допълни, че шефовета на компанията са араби, "те са били екстрадирани в Америка и са получили по спогодба около 13 до 15 месеца лишаване от свобода. Законодателството на Америка е доста гъвкаво и позволява да се прецени всеки случай индивидуално. Но това не значи, че нашето момче трябва да отиде там", допълни адвокатът.

"Звучаха ми невероятно обвиненията срещу сина ми. Предлогът, под който го привикаха беше, че бил свидетел на ПТП. В полицията отидохме заедно. Аз присъствах на задържането му", разказва Мариела Денчева, майка на Желяз Андреев.

Желяз е заминал за София, за да учи в университет, чрез онлайн сайт за работа си намира работа в голяма американска компания. Започва работа там през 2013 г. и напуска през 2016 г., година преди компанията да закрие дейността си на територията на България. Впоследствие, Желяз си намира работа в европейска авиокомпания, където е строго забранено да се извършва търговия с ембаргови стоки.

Припомняме, Желяз е арестуван заради разследване водено във Флорида срещу 11 души, сред които 5 българи. Те са обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

В обвинителния акт е записано, че сънародниците ни са работили в кол център в София. Те са продавали части за самолети на сирийските авиолинии. САЩ обаче смята, че те са свързани с терористична дейност.