По разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София, Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.

Желяз Андреев: Приемам всякаква правна помощ
Обновена

Желяз Андреев: Приемам всякаква правна помощ

Днес в няколко града се организират протести в защита на Желяз

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Призоваха за разпит в САЩ колега на Желяз Андреев
Обновена

Призоваха за разпит в САЩ колега на Желяз Андреев

От САЩ все още не са поискали екстрадиция на лицето

Припомняме, в интернет вече има и онлайн петиция против екстрадицията на Желяз, която е под същия наслов като протестите. Към 12 часа на 12 април петицията е подписана от близо 2 500 души.