Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов вече е обвиняем, съобщават от прокуратурата.

Спецзвеното "Антикорупция" на Софийската градска прокуратура го е привлякла като обвиняем на 27 март. Николов е подведен под отговорност за умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за ДФЗ в размер на 19 950 лева.

Припомняме, че на 10 юли 2014 г. Николов е уволнен от тогавашния аграрен министър Димитър Греков. Министърът даде фонда на прокуратурата. Няколко месеца по-късно Мирослав Николов бе възстановен от съда като шеф на фонд "Земеделие".

От прокуратурата поясняват, че на 26 февруари Николов е сключил договор за консултантски услуги в областта на връзките с обществеността и публичните комуникации с търговско дружество на стойност 19 950 лева. Същевременно в дирекцията "Връзки с обществеността, протокол и координация" имало достатъчно на брой служители.

От държавното обвинение подчертават, че въпреки че договорът не е бил изпълнен и не са извършени договорените дейности, по разпореждане на Николов на 9 юли 2014 г. е извършено плащане към търговското дружество.

На ексшефа на ДФЗ е наложена мярка за неотклонение "Подписка". От прокуратурата допълват, че разследването продължава.

По-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разясни на брифинг, че в момента се предявява разследването на ДФЗ. В понеделник то ще бъде предявено и на Мирослав Николов.

В едномесечен срок се очаква спецзвеното "Антикорупция" да внесе обвинителния акт.