Бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов се кандидатира за изборен член на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от публикация в личния му фейсбук профил.

Лалов обяснява, че е подал кандидатурата си днес. Сторил го е 10 дни, след като е навършил изискуемия 15 години юридически стаж. Методи Лалов обяснява още, че се кандидатура, воден от разбирането, че не бива да бъдем зрители на случващото се около нас. "Трябва да отдадем собствените си усилия за подобряване на обществената среда", допълва той.

Припомняме, че Методи Лалов и ръководството на Софийския районен съд подадоха оставки през декември миналата година. Той защити принципната си позиция, че магистратите от ВСС не бива само да размахват пръст и да плашат с дисциплинарни проверки във връзка с неприключили дела.

На 7 март тази година ексшефът на районния съд беше наказан със забележка заради дисциплинарни нарушения. Става въпрос за забавени дела.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Методи Лалов сам е предложил кандидатурата си за изборен член на ВСС. В заявлението си той заявява, че издига номинацията си сам, не защото няма подкрепата на колегите си от СРС и страната, а именно заради тях. Лалов иска да заяви осъзнатата необходимост и решимост да бъде представител на всеки съдия, независимо от апелативния район, в който работи. По мнението му изборът на членове на ВСС трябва да бъде направен единствено въз основа на личните, професионалните и нравствени качества на кандидатите и техните концепции за дейността на кадровия орган. Броят и местоработата на предложилите ги съдии не трябвало да имат значение.

Наказаха ексшефа на районния съд заради забавени дела

Наказаха ексшефа на районния съд заради забавени дела

Методи Лалов е наказан със забележка

Методи Лалов уверява, че е способен да отдаде цялата си енергия, за да се преустанови тенденцията към израждане на ВСС в репресивен орган и в превръщането му на заложник на междуличностни противопоставяния и задкулисни интереси.

По думите на Лалов, ВСС трябва да престане да бъде черна дупка, в която изчезват без разглеждане значителна част от исканията на съдиите. Той ще настоява за подобряване на комуникацията между ВСС и съдиите. Методи Лалов обещава, че ще работи и за подобряване на финансовото управление на съдебната система, чиито ресурси се разпределят хаотично, неефективно и без отчитане на приоритетните цели.