Членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха оставката на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов, съобщи БНР. Осем бяха "За", четирима бяха "против", сред тях и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ръководството на Софийския районен съд хвърли оставка

Ръководството на Софийския районен съд хвърли оставка

Първи направи това председателят на съда Методи Лалов преди няколко дни

Сред мнозинството беше председателят на Върховния административен съд Георги Колев, който, заедно с други негови колеги, настояваше оставката на Лалов, независимо от това, че влиза в сила чак от 1 февруари, да бъде приета спешно днес. Според запознати, мнозинството от съдийската колегия се притеснявали Методи Лалов да не размисли.

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Димитър Узунов призна, че съветвал Методи Лалов да не води съдиите на протест

Изпратил му съобщение по "Вайбър"

Преди гласуването, когато бяха коментирани причините за оставката и протестът пред ВСС, Колев обясни, че през мандата на този съвет СРС е бил подкрепян по всички.
Това ставало според финансовите възможности на съдебния кадрови орган. Били са удовлетворявани исканията на Методи Лалов, включително и кадровите, обобщи Георги Колев.

Малко по-късно от Висшия съдебен съвет информираха, че са обсъдили "мерки за преодоляване на проблеми във функционирането на Софийския районен съд" след срещата от петък, 9 декември 2016 г. с председателя на Софийския районен съд Методи Лалов, съдии и служители от съда.

Решено е да се изготви функционален анализ на дейността на СРС, който да установи какво е състоянието на организационните структури в администрацията на съда, каква е натовареността на отделните звена там, какви са причините за текучеството на съдебните служители и да предложи мерки за решаване на установените проблеми.

От Съдийската колегия възложиха на комисиите по атестацията и конкурсите и "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" да довършат започнатите процедури. Очаква се да бъдат открити нови процедури по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт за преназначаване на магистрати от по-ниско натоварени съдилища в Софийския районен съд.

Колегията ще внесе за обсъждане на заседанието на Пленума тази седмица предложение той да възложи на Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии" да осигури експертен ресурс за подобряване на действащите информационни системи в СРС.

Предстои среща с главния инспектор и членове от Инспектората към ВСС по организационни въпроси за проверките, направени в съда.

Ще се предложи Управителният съвет на Националния институт на правосъдието да допълни годишната програма на Института със специализирани обучения за новоназначени съдебни служители в СРС.

От ВСС увериха, че се планира изготвяне на предложения за законодателни промени във връзка с подсъдността на делата, разглеждани от Софийския районен съд. Мярката трябва да бъде реализирана от Комисия "Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика" и работна група. Включено бе и обсъждане на подсъдността на делата от специална компетентност на Софийския градски съд.