Без развръзка приключи днешната среща между протестиращите магистрати от Софийския районен съд и Висшия съдебен съвет.

След продължилата повече от два часа среща, на която подалият оставка председател на Софийския районен съд Методи Лалов защити принципната си позиция, че магистратите от ВСС не бива само да размахват пръст и да плашат с дисциплинарни проверки във връзка с неприключили дела.

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Съдии от Районния съд не позволяват ВСС да им размахва пръст

Разменят си взаимни обвинения

С думите: "Оставяме ви кораба - управлявайте го вие. Тази среща е изпросена. Недейте никога да имате подобно отношение", Лалов се обърна към колегите си от ВСС.

Петко Петков, който е и бивш заместник-министър в Министерство на правосъдието и понастоящем редови съдия в СРС, заяви след срещата, че са необходими комплексните мерки, свързани с увеличаване на щата на съдебната администрация, промяна в географията на съдебната карта, така че част от делата да се гледат в близки до София съдилища.
"Голяма част от мерките изискват или законодателна промяна, или предварителен анализ, който ВСС очевидно не е изготвил", заяви Петков.

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест

Съдии от Софийския районен съд излизат на протест

Посочени бяха примери

По думите му, ако ВСС изпълни искането на председателя Методи Лалов да увеличи възнагражденията на съдебната администрация поне до нивото на заплащане във Върховния касационен съд - това, по думите му, би мотивирало хората, които работят по 12 часа на ден, но не би решило като цяло проблема с натовареността им. Сред предложенията бе промяна в заплатите и приетия наскоро класификатор на длъжностите в съдебната система, предложения, свързани с подсъдността, и предложения, свързани с деловодната програма на СРС.

Камен Иванов, член на ВСС, заяви, че се надява енергията, която бе генерирана днес да бъде използвана конструктивно. Иванов призна, че проблемите няма да се решат с 48 магистратски длъжности, нито с вътрешни трансформации. Факт е, че съдът трябва да бъде функционално разтоварен от дела. Това може да стане с промени в законодателството.

След няколко месеца ние ще се върнем на съдийските си банки като редови съдии и се потрисам, ако трябва да реша тези дела, които са ви разпределени на вас, призна Иванов.