Окръжният съд във Варна разреши екстрадицията на литовския гражданин Хенрикас Дактарас, поискан от компетентните власти в родината си.

Той ще бъде разследван за извършването на 13 престъпления, сред които участие във въоръжена престъпна група, убийства, въоръжени грабежи, рекет и изнудване. В рамките на законно установения 7- дневен срок от задържането на Дактарас ВОС образува производството и насрочи  съдебното заседание за разглеждане на Европейската заповед по същество.

Делото беше разгледано в Затвора Варна, поради необходимостта да се вземат мерки за сигурността на здравето и живота на литовския гражданин.

За да допусне предаването на литовските власти Варненският съд взе предвид гаранциите, които Република Литва е предоставила, според които обвиненият в тежки престъпления литовец ще може да разчита на справедлив процес във Вилнюс.

Престъпленията, в които Дактарас е заподозрян са наказуеми както по литовските, така и по българските закони, в това число и с най-тежкото наказание - лишаване от свобода до 20 години или "доживотен затвор".

Както при първоначалния арест, така и днес Дактарас се отказа от възможността доброволно да бъде предаден на литовските власти и за пореден път настоя, че в родината му го преследват по политически причини.

Чужденецът твърди, че в Литва вече са правили опит да го ликвидират и има реална опасност за живота му, ако бъде върнат обратно.

Неговите интереси днес бяха защитавани от адвокат, назначен служебно от съда, след констатация за липсата на пълномощни на двамата защитници по конкретното дело.

Днешното решение на Варненския окръжен съд, с което се допуска предаването на Хенрикас Дактарас на компетентните власти в Литва подлежи на обжалване в 5 дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Дактарас бе арестуван на 8 септември, на основание Европейска заповед за задържане, издадена в началото на месеца от Генералната прокуратура на Република Литва,  въз основа на определение на Първи окръжен съд на Вилнюс.

Литовецът е заподозрян, че е ръководил въоръжена престъпна група "Дактарай", действала както на територията на родния му град Каунас, така и в други европейски държави.

Убийствата, покушенията, въоръжените грабежи и изнудването и са вършени в съучастие с множество други лица чрез насилие, мъчения и с особена жестокост.