Софийски районен съд прекрати делото за самоубийството на Ахмед Емин. Извършените са всички процесуални следствени действия. Разпитани са 85 лица, обясни Александър Налбантов.

Няма доказателства по никакъв начин някой да го е склонил към самоубийство, категоричен е той.

Сам е взел решение да посегне на живота си, каза още Налбантов.

Прокуратурата обаче не е установила защо той е взел това решение. Според прокуратурата мотивът е сериозен, но какъв е не е установено.

Прокуратурата е категорична, че Емин не е имал психически отклонения. Писмото, което е намерено в сакото му е до негови близки и до лидера на ДПС Ахмед Доган.

Не му е оказано влияние да вземе решение за самоубийствения акт.

Никой от свидетелите не е изразил съмнение за нещо, което да е го подтикнало към извършване на този акт, каза още Налбантов и добави, че лидерът на ДПС Ахмед Доган е разпитван два пъти.

От експертизата безспорно е установено, че предсмъртното писмо е написано от Емин, обясни още Налбантов. От Софийска районна прокуратура заявиха, че писмото е написано в централата на ДПС, на бул. Стамболийски.

За news.bg прокурорите обясниха, че няма как писмото да е написано в „сараите" на Доган, тъй като там Емин постоянно е бил заобиколен от хора.

От прокуратурата са убедени че писмото е написано до 12 и 30 на обед, когато Емин именно е бил в централата на ДПС.

От направената психологическа експертиза става ясно, че Ахмед Емин е бил много отдаден, целеустремен и свърхотговорен към каузата ДПС.

Той изпълнявал чисто административни функции, подчинен е бил на Доган, не на ДСП, но е имал отношения с всички представители на партията и с депутатите.

Цялото ръководство на движението е можело да му поставя задачи.

Причината за смъртта е изстрел от упор, каза още Нулбантов. Установено е, че Емин е бил прав с плътно прилепнал към слепоочието законно притежаван от него пистолет.

Интересното е, че по оръжието няма дактилоскопни следи заради материята на дръжката на пистолета.

От прокуратурата са категорични, че Емин не е бил под влияние на психотропни вещества когато се е самоубил.

Констатация на прокуратурата е, че не става въпрос за ритуално самоубийство. Емин сам е посегнал на живота си на площадка към врата на турска баня.