Френският посланик Етиен дьо Понсен определи като важно за България решението на Великотърновския съд по случая „Мартин Борилски".

Студентът бе жестоко убит в Париж преди девет години. Присъдата за обвиняемия Георги Желязков е 19 години затвор, а за Стоян Стоичков - 17 години.

Посланикът определи решението като много важна стъпка с ясното признание за вината на обвиняемите, съобщи БНР.
За първи път българското правосъдие идентифицира убийците на Матрин Борилски, добави той.

"Лично аз съм доволен, защото аз самият показах лошото функциониране на правосъдието в този случай, слабата страна на предишните съдебни решения също.
Сега се радвам да видя, че българското правосъдие се присъединява към моята и към френската позиция, казано по-общо," посочи френският посланик у нас.

Посланикът не смята, че решението на българския съд е взето под натиска на Франция.

"Българският съд взе това решение на базата на фактите, които имаше на разположение, а тези доказателства, дадени от френската полиция, една от най-добрите в Европа и може би в света, бяха много точни," коментира той.

Етиен дьо Понсен каза още, че е твърде рано да се каже как това решение на българския съд ще повлияе на провеждането на паралелен процес във Франция.

Засега френското правосъдие е предвидило процес, който трябва да започне през първата половина на годината, уточни дипломатът.

Съдебен процес за убийството на студента Мартин Борилски ще има и във Франция, въпреки издадени тежки осъдителни присъди на двамата обвиняеми от Апелативния съд във Велико Търново.

Това потвърди в петък френският адвокат на майката на Борилски Ерик Морен.