Над 150 лекари от спешната помощ бяха обучени как да реагират при тежки сърдечни кризи, застрашаващи живота на пациента.

Те се събраха на семинар в Плевен, където  като лектор пристигна проф. Петр Видимски, вицепрезидент на европейското кардиологично дружество, съобщи health.bg.

Съвременната медицина разполага с методи за спасяване на живота на  пациенти с остри сърдечни проблеми, но в такива случаи особено важна е бързата реакция, категорични са специалистите.    

„Много е важно пациентът да бъде транспортиран там, където може да му бъде оказана помощ, и то по-най-бързия начин." - подчерта проф. Младен Григоров, директор на новата клиника по кардиология към Медицинския университет в Плевен.

Когато пациентът е с кардиогенен шок, при което сърцето не може да осигури кръвообращението, трябва да се реагира в рамките на 3 часа.

След  това шансовете за спасяване на болния значително намаляват, а след шестия час е практически невъзможно той да оживее.

При кардиогенен шок в болнични условия се възстановяват 60-70 на сто от пациентите. При болните, които остават вкъщи смъртността е 100 процента.