Европейска стратегия за превенция и контрол на незаразните болести ще бъде приета на 56-ата сесия на Европейския регионален комитет на Световната здравна организация.

Делегацията на България се ръководи от министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски и в нея участват заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков и директорът на Националния център по опазване на общественото здраве проф. Любомир Иванов, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Сесията, която започва днес в Копенхаген, ще продължи до 14 септември. 

В работата ще участват делегации от 52 страни-членки на Европейския регионален комитет на СЗО.
Ще присъстват представители на Европейската комисия, ООН и свързаните с ООН организации, от Съвета на Европа, Световната банка, неправителствени организации, наблюдатели от Канада и САЩ - членки на Европейската икономическа комисия.

Основни теми на 56-та сесия са предложената Европейска стратегия за контрол на незаразните болести, както и въпросите по безопасността на здравето и общата готовност на здравните системи на страните-членки за реакция при епидемии, кризи и бедствия.

Близо 77% от заболяемостта и около 86% от смъртността в Европейския регион на СЗО се дължат на групата на незаразни болести, свързани с общи рискови фактори, както и с възможностите за интервенция.

Българската делегация ще подкрепи резолюцията, с която ще бъде приет този европейски документ, информират от ведомството.

В Средносрочния стратегически план за 2008-2013 г. на СЗО са набелязани 16 стратегически цели, които трябва да се постигнат от страните-членки.

Сред водещите приоритети е повишаване безопасността на здравето. Целта на обсъждания на сесията документ е да се очертаят потенциалните опасности за човешкото здраве и да се предложи подход за увеличаване на готовността на страните членки за адекватен отговор на заплахите.