В 12 страни от Европейския съюз, в това число и България, на 30 май се проведе специализирана полицейска операция, насочена срещу кражбите на метали. Тя е координарана от Европол, а действията на криминалистите са ръководени от Дирекция "Криминална полиция" на Италия.

В полицейските действия участват силите на реда от Белгия, България, Кипър, Франция, германската провинция Северен Рейн Вестфалия, Гърция, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания и Обединеното кралство.

В рамките на операцията са извършени арести, претърсвания и изземвания на метали, наложени са глоби за нарушения на разпоредби за опазване на природата и на административни разпоредби. В реално време са осъществени проверки в базата на Европол.

В България действията по операцията са координирани от Главната дирекция "Национална полиция". В тях участват служители на всички областни дирекции на МВР, както и на Регионалните инспекторати по околната среда и водите. В резултат на общите действия на екипите са проверени 460 търговци и 3600 лица, занимаващи със събиране и продажба на скрап. 15 са задържани, иззети са различни количества черни и цветни метали.

Заключения на Международен семинар по кражба на черни и цветни метали, проведен в Рим на 20 октомври 2016 г., гласят, че намаляването на криминалния контингент, занимаващ се с този вид дейност, не трябва да притъпява вниманието на институциите.

Само една кражба или един опит за кражба би могъл да прекъсне електроснабдяването на широки географски райони и да предизвика сериозни проблеми за общините, или специфични области на производство, като наред с това оказва влияние върху възприятието на обществото и националните икономики.

В тази връзка широкомащабната операция е разработена като приоритет от политическия цикъл на ЕС (Еmpact OPC - Европейска мултидисциплинарна платформа срещу криминални заплахи - организирани престъпления срещу собствеността) с участието на неформалната Мрежа срещу кражби на метали, създадена през 2014 г. в рамките на Работната група "Правоприлагане" по време на Италианското председателство на Съвета на ЕС.