Лидерът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски осъди България в Европейският съд по правата на човека, съобщават от "24 часа".

Причината беше негов акт от 25 декември 2012 г., когато постави шапка и чувал на Дядо Коледа на паметника на Димитър Благоев в центъра на града с искане за оставка на правителството "Орешарски".

Тогава съдът го глоби със 100 000 лв. по Указа за борба с дребното хулиганство.

Лидер на ДСБ е задържан заради шегата с паметника на Димитър Благоев

Лидер на ДСБ е задържан заради шегата с паметника на Димитър Благоев

Калоян Ханджийски и двама негови съпартийци са в ареста за 24 часа. За задържането им има издадена полицейска заповед. Съществува голяма вероятност срещу тях да бъдат повдигнати обвинения в хулиганство и умишлено повреждане на културен паметник.

Хандийски обясни, че е завел дело в Страсбург, защото му е била нарушена свободата на изразяване на мнение.

"Европейският съд е категоричен, че ми е нарушено основно човешко право на изразяване. За мен това е победа на демокрацията и се надявам да няма повече такива брутални нарушения на човешките права у нас", заяви той.

Евросъдът отхвърли деянието да е хулиганско и прие, че политикът е изразил протеста си чрез сатира и не е повредил паметника. Присъди му 2000 евро за неимуществени вреди, 2762 евро разноски по делото. Освен това държавата трябва да му възстанови платената глоба от 100 000 лв.

Отложиха делото за поругаването на паметника на Димитър Благоев

Отложиха делото за поругаването на паметника на Димитър Благоев

Припомняме, че склуптурата на патрона на Благоевград