Благоевградската полиция задържа лидера на ДСБ в града Калоян Ханджийски и двама негови съпартийци по подозрение, че тази нощ са преоблекли паметника на Димитър Благоев - Дядото като Дядо Мраз.

Според информация на вестник "Струма" тримата са сложили чувала и шапката на монумента, преобразен в навечерието на Коледа.

С полицейска заповед Ханджийски и двамата му сподвижници са задържани за 24 часа. Срещу тях могат да бъдат повдигнати обвинения в хулиганство и повреждане на културен паметник.

Припомняме, че склуптурата на патрона на Благоевград и основател на Българската социалдемократическа партия осъмна изрисувана с бяла и червена боя, и надпис "Дядо Мраз" върху постамента. По-късно до паметника бе оставен голям червен чувал с надпис „Оставка", а върху главата беше сложена коледна шапка

От ПП ГЕРБ вече разпространиха официалната си позиция по въпроса. Според тях поругаването на паметниците на българската история не бива да се толерира, но партията на Бойко Борисов е против задържането на тримата:

"Не приемаме прилагането на крайни мерки като полицейски арести и задържания, прилагани срещу хора, изразили по нетрадиционен начин обществената си позиция", се казва в съобщението, изпратено до медиите.

Областният ръководител на БСП Юлиян Гошев (на снимката) определи постъпката като „вандалски акт и кощунство".