Фалшификатор е бил спипан от бургаски криминалисти на автогара "Запад" в морския град, съобщиха от областната полиция.

53-годишният рецидивист е бил хванат в крачка, след като го следили известно време. Акцията е била подготвена от бургаската "Икономическа полиция".

Закопчаха двама фалшификатори във Варна

Закопчаха двама фалшификатори във Варна

Намерени са фалшиви документи и пари

След като го хванали "на терен", го обискирали и намерили 22 фалшиви двайсетолевки, скрити в левия ръкав на якето му.

Направеният анализ сочи, че на банкнотите им липсва воден знак и осигурителна нишка. Основният защитен елемент - холограмната лента е бил имитиран по интересен начин. Фалшификаторът е вземал холограмите от фишовете на Българския спортен тотализатор. Затова на менте банкнотите е имало надписи "Спорт тото". 

Двайсетолевките са били пускани в обръщение предимно по пазари, на търговци пред магазини, в аптеки и други търговски обекти на открито. Избирал си по-лесни за манипулиране търговци, обикновено възрастни хора.

След това разследващите са претърсили помещение, което заподозреният използвал. Там са намерени цветна копирна хартия и комбинирано мултифункционално устройство.

Хванаха шестима фалшификатори на документи

Хванаха шестима фалшификатори на документи

Открити са всички нужни пособия за производство на документи

И преди - на два пъти, задържаният е бил осъждан ефективно. През 2008 г. и 2014 г. на "лишаване от свобода". И двата пъти за същото престъпление.

В хода на операцията криминалистите са претарашили и жилището на друг бургазлия, където е открита и иззета неистинска банкнота с номинал 10 евро - видимо без воден знак и осигурителна нишка. Холограмната лента е била имитирана с лаково покритие.