Група за разпространение на фалшиви еврови банкноти е заловена от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Групата е задържана на 14 авугст в София и Сандански. 

Привлечени към наказателна отговорност са шест лица. Според събраните до момента доказателства групата е била сформирана през септември 2018 г.

Обвинението е за участие в организирана престъпна група за държане и разпространение на неистински еврови банкноти на територията на България (престъпление по чл. 321 от НК). Целта на групата е била впоследствие да достигат и до други държави от Европейския съюз. Има данни, че освен неистински банкноти, групата е предлагала на потенциални клиенти и кокаин.

При извършените претърсвания и изземвания в жилища и автомобили, както и лични обиски, са намерени иззети общо 122 200 фалшиви евро в купюри от по 200 евро.

В момента се изяснява дали фалшивите банкноти са били внасяни за разпространение в България от друга държава или са произведени у нас.

Иззети са множество мобилни телефони със СИМ карти, копия на чекове от турска банка, бланки за удостоверения за ГТП на МПС и холограмни стикери за ГТП, флаш памети и компютърни конфигурации, щатски долари, украински гривени, македонски динари, със съмнение че са фалшиви.

В операцията е участвал и експерт от Европол, уточняват от прокуратурата.

Шестимата обвинени са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" за всеки от тях.