Състав на Специализирания съд не даде ход на делото за тероризъм срещу тримата сирийски граждани, хванати при опит да преминат нелегално българо-турската граница.

Днес трябваше да започне първото дело у нас по обвинения за терористична дейност, за което миналата седмица гръмко оповестиха от прокуратурата, включително и говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова даде пресконференция, на която заяви, че делото представлява изключително предизвикателство.

Снимки и чат разговори уличавали тримата сирийци в тероризъм

Снимки и чат разговори уличавали тримата сирийци в тероризъм

Тримата сирийци имали статут на бежанци в Германия

Съдът не даде ход на делото, тъй като счете за основателни исканията както от страна на защитата, така и от страна на прокуратурата, че е нарушено правото на защита на тримата подсъдими, тъй като обвинителният акт им е връчен в превод вчера и не е спазен законово изискуемия срок от седем дни.

Съдът уважи искането на защитата и разпореди копие от томовете по делото да бъдат предоставени за ползване от тримата подсъдими в Следствения арест.

Съдът насрочи следващо заседание 19 септември от 15 часа, а определи и още една дата – 18 октомври от 10 часа.

Припомняме, тримата обвинени - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим – са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия.

Те са заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации „Мюсюлмански братя” и „Ислямска държава”.

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъплание – тероризъм.

Подсъдимите влязоха в съдебна зала с оковани крака и ръце в белезници, но съдията свали белезниците от краката на подсъдимите

Защитата поиска от съда съща така да обърне внимание на спецпрокуратурата във връзка с изявления пред медиите – нещо, което съдът обаче отбеляза, че не е в правомощията му.

Защитата видя също така и пропуски по отношение на качеството на внесения обвинителен акт като изтъкна несъответствия между обстоятелствена и заключителна част. В обстоятелствената част се посочвало, че подсъдимите тръгват от Германия, за се включат в редовете на Мюсюлмански братя и ИДИЛ, а в заключителната част се казвало, че те са членове на тези организации.

Според защитника Володя Йотов има непълноти в правната квалификация. Пред съда той изтъкна, че е налице твърде общо, хипотетично и неясно обвинение, както от фактическа, така и от правна страна.
Освен това, според защитника, няма никакви доказателства, че тримата сирийци са искали да участват в терористична групировка, тъй като било нормално, след като в Сирия се води война, хората от снимките в телефоните им, които можело да бъдат и техни близки, да бъдат облечени в бунтовнически дрехи.

Според защитата сред доказателствата липсвали факти, които действително да свържат тези лица с въпросните терористични организации.

Адвокат Йотов настоя за връщане на делото до отстраняване на процесуалните нарушения в обвинителния акт.

Прокуратурата от своя страна заяви, че съставения обвинителен акт отговоря на законовите изисквания и изтъкна, че няма противоречие между фактическо и правно обвинение. 

По време на заседанието присъства и представител на Асоциацията на сирийските бежанци.