Спецпрокуратурата е внесла обвинителен акт срещу трима сирийци, заловени на българската граница при опит да преминат в Турция нелегално, за да се включат в редиците на "Ислямска държава" в Сирия.

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъплание – тероризъм, като членове на терористичните организации „Мюсюлмански братя” и „Ислямска държава”.

На специален брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности по случая.

Арнаудова заяви, че това е първото дело в България за тероризъм и представлява изключително предизвикателство за хората, които работят по него, като решаващ тя изтъкна аргументът дали събраният обем от доказателства са достатъчни, за да бъдат осъдени тези лица.

Тримата обвинени - Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим – са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия.

Пътят към Сирия за трима потенциални терористи спря на Свиленград

Пътят към Сирия за трима потенциални терористи спря на Свиленград

Тримата остават в български арест, реши Спецсъдът

В началото на годината тримата тръгнали от Германия през Гърция и Турция към Сирия с цел да се включат в редиците на терористичните организации – „Мюсюлмански братя” и ИДИЛ. На 5 февруари пристигнали в Гърция, но не успели да преминат през гръцко-турската граница. Затова влезли в България с автобус от до Пловдив.

Отново с автобус се придвижили до София, където на автогарата били посрещнати от свидетел и с него помош се настанили в хотел „Надежда” в столицата, където пренощували една нощ.

На 8 февруари с влак се отправили към Одрин, но на Свиленград слезли и се опитали да преминат границата през зелената зона. Били забелязани обаче от граничен служител с термовизионна камера и патрул ги арестувал край гранична пирамида 315.

Доказателства за обвинението прокуратурата е открила в множество снимки на бойци от тези организации, открити в мобилните телефони на тримата, както и от техни комуникации с други лица. От прокуратурата посочват реплики като: „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; „идвам при теб и умирам преди теб“.

За опита им да преминат държавната граница е проведено незабавно производство и тримата са осъдени на 12.02.2016г. от Районен съд - Свиленград. И на тримата обвиняеми е наложено наказание лишаване от свобода  лишаване от свобода за срок от по шест месеца, изтърпяването на което било отложено за всеки от обвиняемите за срок от три години, както и глоба в размер от по 200 лева.

По обвинението за тероризъм, повдигнато на 12.02.2016г. от Специализираната прокуратура, Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са задържани и до момента се намират в следствения арест на ул.“Майор Векилски“ в гр. София.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, който бил наясно и уведомен за намеренията на лицата.

Иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото на 02.08.2016г. от 10.30 часа и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“.

 За престъплението по чл. 108а, ал. 7 вр. с ал. 6 вр. с ал. 1 НК е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.