Кражбите на цветни метали в София стават все по-чести, казаха от полицията. Цели фамилии, дори махали, както и безработни, останали без препитание, се занимават с такива кражби, съобщи БНР.

Една от заловените групи от „ловци" на цветни метали заработвала до 2 000 лв. дневно от кражби, обясни пред националното радио инспектор Кирил Янев от отдел "Кражби" на Столичната дирекция на вътрешните работи.

По думите му най-много подобни престъпления стават в крайните столични райони, в близост до паркове и в тъмната част на денонощието. Янев каза, че сред най-силно засегнатите от кражби на цветни метали са района на Кремиковци, квартал Дружба и гара Искър.

Най-чест обект на „интерес" са капаците на колекторните шахти, а от необезопасени строителни обекти изчезват платна и трафопостове.

При подобна кражба в Дряново се стигна до смъртен случай. 19-годишен младеж загина в трафопост, опитвайки се да краде. Тялото му е открито обгоряло. По случая е образувано досъдебно производство.

Междувременно от ЧЕЗ съобщиха за нови три кражби на кабели и проводници в София през почивните дни. Заради посегателства над електрическите съоръжения „на тъмно" са останали живеещите на ул. „Любородие" и ул. „Жорж Дантон" в столичния квартал „Надежда-1".

В неделя служители на столичното 6 РПУ са задържали и крадци на кабели на ул. „Йоаким Кърчовски" в кв. „Сердика".

В петък без електричество пък са останали част от жителите на селата Кунино (община Роман), Новачене (община Никопол), Байкал (община Долна Митрополия), Владиня и Баховица (община Ловеч).

Росен Йорданов от Дирекция „Експлоатация и поддържане на мрежата" в ЧЕЗ заяви, че последствията от действията на организираните престъпни групи водят не само до неудобство за потребителите, но и намаляват инвестиционните възможности на компанията, което се отразява на състоянието на мрежата.

Поради опасността важни обекти да останат без ток в следствие на кражбите, от ЧЕЗ настояха съоръженията им да бъдат включени в Списъка на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Росен Йорданов апелира за спешни мерки по отношение на наказанията за извършителите и промени в регламента за изкупуване на цветни метали.