Ние  сме изправени пред абсурд.  Това е прецедент в целия ЕС, такава забрана няма в нито една държава в съюза.

Това заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки по време на пресконференция в БТА.

Поводът за нея е решението на парламентарната здравна комисия от миналата седмица, с което се забранява продажбата на адаптирани млека, пюрета и диетични храни.  

По думите на Костов тази забрана ще създаде изключително голямо неудобство на родителите, защото ограничава до голяма степен предлагането на подобен тип продукти.

В момента, уточни той, има три канала за продажба на детски храни - аптеките, супермаркетите и детските магазини. Аптеките заемат 40 % дял от пазара, а за някои адаптирани млека - 60 %. Тоест както се изрази Костов, 40 % от хората си купуват детски храни от аптеки.

Със приетата забрана се създава социален проблем, изтъкна председателят на асоциацията. Той коментира, че с промените в закона, се ограничава свободата на избор на пациента, защото от тук нататък майките няма да купуват по свое усмотрение храни за децата си, а ще пазаруват от там, откъдето депутатът им каже.

Сериозен проблем, според него, ще се създаде и в малките населени места, където ще е налице пречка със снабдяването и осигуряването на подобен тип продукти.

Запитан за финансовото изражение в ограниченията на продажбите в аптеки, Костов отговори така - Пазарът на детски храни е доста малък в сравнение с пазара на лекарства, въпросът не е в парите, той е изключително социално значим.

Все пак той подчерта, че рестрикциите ще повилият и на без това влошеното състояние на аптеките у нас.  Той допълни, че дискусията в комисията е била много странна - люшкала се от една крайност в друга. От това да се разрешат всички храни, до това да се забранят.

Костов цитира с явна ирония един от аргументите за забраната, изтъкнат от директора на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов, а именно - да се спре продажбата на кюфтета в аптеките. Искам да попитам господин Христов къде у нас или в Европа се продават кюфтета в аптеките, попита Костов.

От асоциацията призоваха за максимално малко намеса на държавните чиновници.

Ние пледираме за по-малко държава, заяви Костов - нека да има държава, но там, където е нужна.

Той добави, че през последните години обстановката за аптеките у нас се е влошила изключително много в чисто нормативен план. Костов обяви, че през февруари 2008 г. аптеките в София са били 1 150. Февруари тази година те са 865, което Костов определи като драстичен спад. Той допълни, че в момента аптеките в национален мащаб са около 3 700. От тях 500 държат едва 5 % от пазара, което означава, че на практика са фалирали, заяви той.

Прогнозите са до края на годината техният брой да намалее с 1 000. Основните причини за изключително влошеното състояние на аптечната мрежа е мащабното намаляване на надценките на лекарствата с повече от 25 %. Налице е и свиване  на пазара, допълни той, както и все по-затруднено отпускане на кредити.

Същевременно задълженията на аптеките към дистрибуторите възлизат на около 180 милиона лева.

Костов подчерта, че разходите на аптеките са много по-различни и в много по-голям размер отколкото например на един магазин Това е свързано с все по-големите изисквания към аптеките, някои от които абсурдни.

Ние по цял ден сме принудени да пишем, изтъкна той.

Костов поясни, че ако пазарът детските храни се пренасочи към супермаркетите, се създава и друг проблем, а именно - липсата на консултация на родителите със специалист. Той изтъкна, че по Закон на етикетите на всички детски храни присъства изискването за задължителна консултация със специалист преди употреба.  

Как това ще се случва в магазините, попита той.

Супермаркетите имат възможност да поддържат най-евтини цени на детските храни, допълни Костов, но подчерта, че това е най-вече предимно заради по-малкото разходи, които имат и евтиния персонал, с който разполагат. Той отново наблегна на факта, че аптеките имат едно много голямо предимство и то е че разполагат със специалист, който може да даде адекватна и навременна консултация.

Ние не искаме да продаваме нищо ново, искаме да продължим да продаваме това, което винаги сме предлагали, изтъкнаха още специалистите.

Те определиха и като нормативен абсурд  друго решение на здравната комисия  - изискването аптеките да се регистрират служебно по закона за храните.

Надяваме се депутатите да проявят здрав разум и да премахнат тази забрана, завърши председателят на Асоциацията на аптеките.