Част от аптеките в центъра на София затвориха врати за 10 минути в знак на символичен протест. Други продължиха да работят с мотива, че и без това никой няма да чуе аргументите им.

„Протестът е по повод на една определена група лекарства. Те са по приложение №5, реимбурсират се 100% от касата и са скъпоструващи", обясни магистър-фармацевт Боряна Димитрова, цитирана от Zdrave.net.

Не става въпрос за някакви дребни суми, а за препарати на стойност хиляди левове, допълни тя. Димитрова обясни, че до момента практиката е била следната: аптеките заявяват медикамента, след което той бива отпуснат от складовете. Впоследствие, когато здравната каса преведе парите за съответния период по отчетени рецепти, фармацевтите си ги връщат.

Имаш право на един месец отложено плащане към складовете. Сега обаче складовете не могат да действат така. Вероятно и тях ги гони кризата. Те искат първо да си платиш и тогава да ти отпуснат лекарството и де факто аптеката ще е в една ликвидност до момента, в който касата преведе парите, уточни Димитров.

Тя подчерта, че тези пари са от много голямо значение за аптеките. Трябва да се има предвид, че ние няма как да извадим едни готови пари, за да купим толкова скъпи лекарства, обясни Боряна Димитрова.

Според нея обаче няма шанс министерството и здравната каса да обърнат внимание на фармацевтите. Затова вероятно голяма част от аптеките ще се откажат от продажбата на лекарства по приложение №5, прогнозира тя.

От Българския фармацевтичен съюз пък прогнозираха фалити на малки аптеки, ако бъде премахнато ограничението един собственик да има повече от четири аптеки. Ако това стане, до година и половина ще има 3-4 международни вериги, които ще изкупят всички аптеки, като по-малките, особено по селата, ще фалират, заяви председателят на БФС Мирослав Ненчев.

Той също смята, че след първи юни ще бъде ограничен достъпът на пациенти до лекарства, покривани от НЗОК. Причината за това са противоречия в нормативните актове, посочи Ненчев - от една страна аптеките имат право на определена надценка, но същевременно два норматива ги лишават от това. Това означава, че повечето аптеки няма да за зареждат тези продукти, които ще ограничи достъпа на населението до тях, смята председателят на фармацевтичния съюз у нас.

„Поставените въпроси са изцяло изяснени и няма място за притеснения както от страна на фармацевтите, така и от страна на пациентите", се казва в становище на здравното министерство, изпратено до медиите.

От здравното министерство уверяват, че позитивният лекарствен списък и нормативната уредба, която касае реимбурсирането на лекарствени продукти, са изработени изцяло в полза на пациента.