Близо 150 черни балона полетяха в небето по време на протеста на българските фармацевти, който се проведе пред НДК.

Там фармацевтите са опънали шатра, в която са наредили лекарствата сред различни щайги с плодове и зеленчуци.

В шатрата "работят" двама цигани с кристално кълбо, които препоръчват на пациентите позитивно мислене. Наред с плодовете и зеленчуците, циганите, продават лекарства без да знаят, кое точно за какво се използва.

Така от Българския фармацевтичен съюз виждат бъдещето на аптеките, ако те се управляват от неспециалисти.

Фармацевтите запитаха риторично, неспециалистите боб ли ще хвърлят или ще гадаят с кристално кълбо какво лекарство да продадат на пациентите.

Българският фармацевтичен съюз отново поиска оставката на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и ресорния заместник-министър Гергана Павлова.

Според президента на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев, министърът на здравеопазването не разбира много от фармация и не може да се оправдава с това, че е делегирал права на заместник-министър Павлова. По думите му, той носи отговорност за цялостната политика на ведомството.

Ненчев подчерта, че в 2/3 от страните в Европейския съюз, цените на лекарствените продукти са фиксирани и това не вреди на държавите.

"Искаме справедливо обслужване и здрави пациенти", заяви от своята страна заместник председателят на Българския фармацевтичен съюз Аделина Любенова. Тя подчерта, че България е на най-ниско ниво в областта на здравеопазването в сравнение с всички останали членки на ЕС.

България, по думите й, е единствената страна в съюза, която няма концепция за национална лекарствена политика.

Фармацевтите подчертаха, че те са връзката между лекаря и пациента. "Няма да спрем дотук. Ще продължаваме докато не ни чуят", обявиха още те.

Фармацевтите се обединиха категорично против гласувания на второ четене в Народното събрание Закон за изменение и допълнение на закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Фармацевтите разпънаха плакати с надписи: "Не на фармацевтичните монополи", "Недомислиците днес -  с фатални последици утре", " Не на фармация без фармацевти", "Аптеката не е магазин! Вашето здраве не е стока!", "Уважаеми пациенти, не се подавайте на провокации! Фармацевтите не са Ви врагове!".