Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ обясни на главния прокурор Сотир Цацаров как се борят срещу корупцията и какви мерки прилагат.

Днес Цацаров и Специализираното звено „Антикорупция“ се срещнаха с Дейвън Махони, агент на ФБР в отдел, занимаващ се с приложението на Закона за чуждестранните корупционни практики. Срещата се осъществи със съдействието на Посолството на САЩ в София, съобщиха от прокуратурата ни.

По време на разговорите бяха обсъдени обхватът на Закона за чуждестранните корупционни практики и методите при прилагането му.

Обучението в разследване на престъпления срещу т.нар. „бели якички“ е предизвикателство пред правоохранителните органи във всяка държава, стана ясно по време на срещата.

Американска компания, която си позволи да предложи подкуп, за да спечели обществена поръчка в друга държава, подлежи на наказателна санкция, изтъкна Махони.

Разследването е както срещу цялата компания, така и срещу конкретния служител, за когото ФБР е установило, че има данни за наличие на корупционно поведение.

Разследванията за корупционни практики в частния сектор е във фокуса на вниманието на българската прокуратура.

Необходимо е актуализиране на законодателството в тази насока, посочиха домакините.

Дискусиите бяха и върху начините и необходимостта от прилагане на специални разузнавателни средства при разследвания със значителна фактическа и правна сложност. Престъпленията, извършени от големи американски компании в други държави, се отнасят и до уменията и техниките да се проследяват и установяват корупционни практики в банковия сектор, компютърните технологии, енергийни фирми и др.

Законът за чуждестранните корупционни практики на САЩ (FCPA) е инструмент с екстратериториално действие за борба с корупцията в бизнеса в полза на свободни и справедливи пазари. FCPA забранява обещаване, предлагане, даване на нещо на чуждо длъжностно лице на правителството, с цел получаване или запазване на бизнес. Тези забрани се отнасят до лица от САЩ (физически лица или фирми регистрирани там) и фирми, които се търгуват на борси в САЩ.